Halal industrija – Najbrže rastuća industrija u svijetu

Danas mnogi biraju šta će jesti, kako zbog religije i brige o svom zdravlju, tako i zbog tretmana prema životinjama. Sve češće u trgovinama viđamo kupce koji čitaju deklaracije i informišu se o proizvodima koje konzumiraju.

Piše: Valdet Peštalić

Osim osnovnih certifikata poput ISO, HACCP i Eko certifikata, sve više su traženi i oni koji potvrđuju da je neki proizvod u skladu s islamskim zakonima, odnosno halal. Upravo su tržišta halal proizvoda jedna od najbrže rastućih tržišta u svijetu.

Halal je riječ arapskog porijekla i znači ono što je dozvoljeno, prijatno i korisno. Po svojoj prirodi halal proističe iz učenja islama koje se temelji na principu dozvoljenosti svega što ne šteti ljudskom životu, duhovnom i mentalnom zdravlju, uz određeni broj jasnih zabrana u ishrani, konzumiranju alkohola, narkotika, kocke, nepoštenog poslovanja i nemorala. Halal preporučuje i umjerenost u konzumiranju, te predstavlja sinonim za zdrav životni stil. Za mnoge je halal i način življenja, poslovanja i ponašanja. Halal zahtijeva sljedivost „od njive do stola“, odnosno u svim koracima procesa moraju biti zadovoljeni halal zahtjevi. Halal certificiranjem obuhvaćene su različite kategorije proizvoda (hrana, lijekovi, sredstva za ličnu njegu, predmeti opće upotrebe…) i usluga (turizam i ugostiteljstvo, trgovina, logistika, finansije…), a  u BiH se proizvodi preko 7.000 halal proizvoda.

HALAL MESO

Kada čujemo za termin halal meso obično se pomisli na meso peradi, goveda, ovaca i koza, te proizvode bez svinjskog mesa. Međutim, da bi meso bilo halal neophodno je da bude od dozvoljenih životinja koje su hranjene prirodnom hranom bez sastojaka animalnog porijekla. Human odnos prema životinjama u svim fazama proizvodnje, uz veterinarski nadzor i brigu o zdravlju životinja. Razlika između halal i tzv. industrijskog načina klanja je u tome što kod halal klanja sam proces se događa mnogo brže, životinja osjeća minimalnu bol, manje je izložena stresu – molitva koja se izgovara dodatno je smiruje, a skoro sva krv uklanja se iz trupla životinje, što ga čini još čistijim i korisnijim. Bitno je napomenuti da meso dozvoljenih životinja nije halal ako bilo koji od halal zahtjeva nije ispunjen (ishrana, veterinarski nadzor, transport, klanje i iskrvarenje životinja). U svakom koraku procesa proizvodnje halal mesa mora se voditi računa o higijeni i zdravstvenoj ispravnosti što potpuno odgovara sanitarnim i higijenskim normama utvrđenim za proizvodnju mesa i mliječnih proizvoda.

Prije klanja životinja mora biti hranjena dozvoljenom hranom, u što ne možemo biti sigurni, pa postoji sumnja u halal status proizvoda kao što su riba i jaja. Primjera je mnogo i zato je najbolje koristiti halal certificirane proizvode na kojima je istaknut zaštitni znak halal kvalitete. Jedan od halal standarda koji je EU preuzela u skorije vrijeme je i da pilići koji se uzgajaju ne smiju biti prenaseljeni u prostoru gdje borave, zabranjeno je korištenje antibiotika, kao i proizvoda za brži rast.

 

 

HALAL KOZMETIKA

Halal kozmetika ne smije sadržavati tvari dobivene od svinjskog mesa ili od životinja ubijenih na nehuman način. Treba biti bez etanola, opojnih sredstava i opasnih materija ili izvrgnuta zračenju te mora biti bez GMO-a, što je posebno važno za vegetarijance, kao i za one koji pate od alergija.

HALAL TURIZAM

Osim proizvoda, halal certifikatom su obuhvaćene i različite kategorije usluga, među kojima je i turizam. Halal turizam predstavlja djelatnost pružanja usluga tokom putovanja osobama koje žive u skladu s halal normama. Posjedovanje certifikata kod gostiju povećava zadovoljstvo boravka, te mnogo govori o imidžu hotela i destinacije. U skladu s islamom, u apartmanu se osiguravaju uslovi za obavljanje vjerskih obreda, minibar se prazni od alkoholnih pića, a kozmetički preparati rađeni su prema halal pravilima. Svi meniji imaju oznaku koja predstavljaju jela pripremljena prema halal standardima nabavke namirnica, pripreme i posluživanja. U Spa centrima gostima su omogućeni odvojeni prostori za žene i muškarce, što uključuje saune, garderobe i masažne prostore.

IATA standardi u avio-prijevozu već odavno putnicima u avionima nude Muslim Meal, što je njihov izraz za halal hranu, a na aerodromima postoje prostori prilagođeni za obavljanje molitve.

Halal turističke usluge

Statistike upućuju na to da su potencijalni korisnici halal turističkih usluga gotovo trećina svjetske populacije, imajući u vidu činjenicu da je halal po svojoj prirodi prihvatljiv za sve konzumente bez obzira na vjersko opredjeljenje. Prema pokazateljima za 2010. godinu halal turističke usluge ostvarile su promet od preko 90 milijardi USD, što čini više od 9% ukupnog svjetskog prometa u turizmu. Predviđanja su da će vrijednost ovog tržišta u 2020. godini porasti na  225 milijardi USD, odnosno 15% ukupnog svjetskog prometa u turizmu. U svijetu postoji veliki broj destinacija koje su svoje usluge prilagodile halal zahtjevima. Ako se izvrši analiza stope rasta putovanja u svijetu vidjet ćemo da je najveći porast putovanja iz zemalja iz kojih dolaze turisti koji praktikuju halal način života.

NAUČNI EKSPERIMENTI

Naučnici širom svijeta istražuju halal hranu i prema njihovom mišljenju, očite su prednosti halal hrane u odnosu na konvencionalne proizvode. Provedeni su eksperimenti koji su pokazali da krv životinje klane na uobičajeni način pored bakterija sadrži i mliječnu kiselinu koja je posljedica boli i stresa za životinju. Oni koji ne jedu halal hranu dobivaju povećanu koncentraciju adrenalina u krvi. Ljudi koji jedu halal meso kažu da se razlikuje u okusu od uobičajene.

 

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content