Halil Sefer – Vlašićki pastir i njegovi tornjaci

Jedini čovjek koji se na ovoj planini bavi ozbiljnim uzgojem tornjaka.

Sredinom prošle godine Halil Sefer napunio je 40 godina, a toliko dugo traje i njegova veza s tornjacima. Rođen je u bosanskom selu Seferi, blizu Karaule, gdje su se od pamtivijeka uzgajale ovce. Da se usko za njih veže pas tornjak, veli nam Halil, vidi se i iz samog naziva, koji sadrži riječ tor.

“Iako se tornjaci mogu koristiti u različite svrhe, moji psi su u njihovoj izvornoj službi – isključivo čuvaju ovce na Vlašiću za koji se vjeruje da je lokalitet porijekla tornjaka, premda ga ljudi iz drugih krajeva svojataju. Imam 15 odraslih pasa, koji se kreću slobodno zajedno sa stadom, osim kada je neka od ženki u tjeranju”, govori nam Halil, koji živi u vlašićkom mjestu Gostilj.

“Želite li tornjaka učiti da čuva ovce, jednu godinu mora provesti uz tor da bi stasao u ponosnog čuvara. Toliko može biti dobar u tome da će biti sposoban zamijeniti bilo koga. On može biti i pastir i vođa”, ističe naš sagovornik, te nastavlja: “Kada registruje uljeza, pošto spada u grupu pasa oblajivača, tornjak ne kreće odmah u napad, nego prvo oštro laje da ga otjera, a napada samo ako je neophodno. Tornjak je isto tako pas koji voli djecu, u ishrani nije izbirljiv, veoma je skroman i otporan na klimatske promjene, sve to su njegove urođene osobine”, govori Halil, koji na Vlašiću važi za jedinog ozbiljnog uzgajivača tornjaka. Okružen prirodom, zajedno sa svojim životinjama nastavit će osvajati njene zelene livade, brežuljke i doline.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content