Hallstatt – najljepše selo u Austriji

  Hallstatt – najljepše selo u Austriji

  Jedna od najpopularnijih austrijskih destinacija nalazi se u regiji Salzkammergutu na obali Hallstattskog jezera.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Najfotografisanija destinacija Austrije Hallstatt i njegova okolina koji su od 1997. godine pod zaštitom UNESCO-ve svjetske kulturne baštine smatraju se najljepšim selom u Austriji.

  Zapravo, riječ je o malom gradiću sa uskim uličicama i ribarskim kućama sljubljenim sa stijenom. Već prvi put kad se obrete u njemu, oduševit će vas i uvidjet ćete da u njemu zaista ima nešto posebno i da je s razlogom toliko popularno. A tako je popularno da je u Kini čak izgrađena njegova replika.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  U njemu sve ostavlja dojam savršenog – jezero, građevine iz 12. stoljeća, okolne planine. I sve je beskrajno romantično i šarmantno.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Najljepše mjesto u gradu je glavni trg okružen pitoresknim kućicama u kojima su smješteni brojni kafići, restorani, hoteli i suvenirnice. Na trgu se tokom cijele godine održavaju različiti događaji, a tokom zime i legendarni Advent.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Kada se nađete u Hallstattu, ne propustite posjetiti vidikovac Welterbeblick koji se nalazi na mjestu nekadašnje utvrde Rudolfsturm jer se odatle pruža spektakularni pogled na grad i jezero. U zgradi nekadašnje utvrde nalazi se i restoran u kojem možete isprobati različite domaće specijalitete i predahnuti od obilaska grada.

  Foto: Pixabay/Ilustracija

  Zanimljivo je da se u blizini odbrambenog tornja utvrde nalazi ulaz u rudnik soli koji se smatra najstarijim na svijetu. Pretpostavlja se da se so iz njega eksploatira već 7.000 godina. Još interesantnije, osim što ćete naučiti dosta o historiji ovog rudnika, možete i izvrsno zabaviti. Spustite se rudarskim kolicima niz 64 metra dug spust između različitih razina u planini.

  Iako je mnogima Hallstatt najljepši zimi, uvjerit ćete se da je čaroban i romantičan u svakom godišnjem dobu!