Haris Muratović prvi ikada preplivao Neumski zaljev

Haris Muratović prvi je čovjek koji je zvanično preplivao Neumski zaljev.

Foto: Privatni album

Sedam kilometara dugi zaljev Muratović je preplivao u subotu, 9. septembra 2023. godine, objavilo je Udruženja “Porodice tri plus” čiji je Muratović aktivist i koje ga je odlučilo javno podržati, a uz transparent “Natalitet je prioritet” željeli su, kažu, i ovim povodom ukazati na važnost podrške natalitetu u Bosnu i Hercegovini.

“Želimo zajednički s morske bh. državne granice poslati poruku da uspješno roditeljstvo daje nevjerovatne rezultate na svim životnim poljima”, napisano je na Facebook stranici Udruženja, čiji su predstavnici došli u Neum kako bi pratili poduhvat Harisa Muratovića predstavljajući ga kao “ponosnog oca četvero djece, radoholičara i patriotu”.

Neumski zaljev smatra se posebno zahtjevnim za plivače jer, iako je ondje more uglavnom mirno, nerijetko dolazi do naglih promjena, pa i slabi vjetar može prouzročiti valove, a “jake morske struje mogu biti pogubne za kupače koji se udalje od obale”. Nisu rijetki slučajevi da su pojedinci neuspješno, samoinicijativno, bez podrške, pokušavali preplivati zaljev i da ih je poslije morala spašavati Granična policija.

“Porodice tri plus“ je nezavisna, nestranačka, neprofitabilna organizacija koja zastupa štiti i unapređuje porodice s troje i više djece u Bosni i Hercegovini. Udruženje je osnovano u Sarajevu, februara 2O21, godine i kontinuirano je uključeno na podizanju kvaliteta života kao i osnaživanju integriteta višečlanih porodica. Zalaže se za društveno okruženje koje će podupirati i osnaživati “tri plus porodice”.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi