Hasan Sejdinović osvojio zlatnu medalju na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade

Sportisti iz Bosne i Hercegovine nastavljaju sjajne nastupe na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade u Abu Dhabiju.

Da su sportisti najbolji ambasadori Bosne i Hercegovine u svijetu, dokaz je i činjenica da predstavnici naše zemlje na Svjetskim igrama Specijalne olimpijade nakon prve osvojene bronzane medalje, u svojim nastupima imaju osvojenu i onu najsjajniju.

Mladi Tuzlak, atletičar Hasan Sejdinović u utrci na 200 metara osvojio je prvo mjesto i našoj zemlji donio prvo zlato na ovogodišnjim ljetnim igrama.

Svoje umijeće pokazali su i stonoteniseri. Treće mjesto i bronzanu medalju osvojila je Milada Elez u singlu.

Jučerašnji dan obilježio je i sjajan nastup bh. ženskog inkluzivnog “Unified” fudbalskog tima koji je vrhunskom igrom potpuno nadjačao reprezentaciju Nigerije s 4:1 i najavio borbu za medalju i u ovom sportu.

Danas se nastavljaju nastupi naših sportista u atletici, stonom tenisu i inkluzivnom fudbalu u kojem bh. sportisti igraju za prvo mjesto u grupi protiv reprezentacije Finske.

Specijalnu olimpijadu Bosne i Hercegovine, na Svjetskim ljetnim igrama Specijalne olimpijade Abu Dhabi 2019. godine, u periodu od 09. do 22. marta, predstavljat će 18 sportista u sljedećim disciplinama:

atletika- 4 takmičara, plivanje- 2 takmičara, stoni tenis- 2 takmičara i nogomet- 10 takmičara, uz nazočnost šest trenera.

Osnovana 1968. godine, Specijalna olimpijada je globalni pokret za inkluziju koji, koristeći sport, obrazovanje i razne programe svakodnevno zaustavlja diskriminaciju, osnažujući osobe sa intelektualnim poteškoćama. Kroz 50 godina rada pokret specijalne olimpijade je porastao na 5 miliona sportista u više od 170 država. Specijalna olimpijada pruža 32 vrste olimpijskog sporta i preko 108 000 igara tokom godine.

Fokus na inkluziju bit će globalno pojačan kroz Svjetske specijalne olimpijske igre 2019. godine u Abu Dhabiju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, gdje se, već 20 godina, aktivno promovišu prava osoba sa intelektualnim teškoćama, te čine ogromni koraci u integraciji osoba sa intelektualnim teškoćama u školi i na radnom mjestu

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content