Heaven’s Kitchen, restoran bez otpada

U aprilu ove godine imali smo priliku prisustvovati najvećem turističkom događaju u Njemačkoj, GTM-u, održanom u Essenu. Tokom osmodnevnog putovanja kroz neke od najinteresantnijih gradova zemlje domaćina, doživjeli smo jedinstvenu kulinarsku avanturu u vrhunskom veganskom restoranu smještenom u samom srcu Stuttgarta – Heaven’s Kitchenu 

Napisala: Emira Azganović

Heaven’s Kitchen prvi je veganski restoran s vizijom nultog otpada u Stuttgartu i dobitnik Njemačke nagrade za gastronomiju 2023. godine. Već po samom ulasku, osvojili su nas prvi prizori kao raznobojne kockice jednog mozaika iza kojeg se krije nadahnjujuća priča o održivosti i brizi za planetu Zemlju, ukusnoj hrani i istančanom osjećaju za estetiku. 

 

Kompostiranje organskog otpada
Restoran Heaven’s Kitchen predstavlja istinsko iskustvo za sva čula, bez obzira da li ste vegan, vegetarijanac, ili, jednostavno, želite isprobati nešto novo. Svojom ponudom obuhvata širok izbor jela – od granole s jogurtom od indijskih oraščića do hrskavih kroasana od spelte. Osim toga, praksa kompostiranja otpada čini da se osjećate dobro, dok uživate u svojoj hrani.

Kako bi smanjili otpad, u restoranu se obraća posebna pažnja na kreativno korištenje lokalnih i sezonskih sastojaka – od korijena do stabljike, dobijajući nova ukusna jela od ostataka hrane. Heaven’s Kitchen također praktikuje i sveobuhvatno odvajanje otpada kao i kompostiranje s namjerom zbrinjavanja otpada na ekološki prihvatljiv način. Na svom putu dostizanja cilja maksimalnog izbjegavanja otpada, u smočnicu prepunu bio proizvoda smjestili su mašinu za kompostiranje.


“Naš komposter marke Olklin nazvali smo CO2-PO. Naziv je kombinacija molekule CO i zadnjeg dijela imena lika iz Ratova zvijezda – C-3PO. Rad kompostera se zasniva na procesu interakcije temperature i bakterija. U njega se kompostira sav organski otpad, uključujući ostatke hrane, salvete, pa čak i jednokratno posuđe i pribor za jelo od obnovljivih izvora! Posuđe i pribor se dezinfikuju u mašini za kompostiranje kada im se smanjuje i zapremina. Patentirani mikrobi kompostiraju sve ostatke u sekundarne sirovine s veoma visokim sadržajem celuloze u roku od 24 sata. Na ovaj način se dnevno može oko 25 kg organskog otpada pretvoriti u kompost, a glavna prednost je što ne proizvodimo nikakav organski otpad. Dobijeni kompost se može koristiti kao zemlja za cvijeće ili u proizvodnji kartona za pakovanje, a Heaven’s Kitchen kompost kupuje od novembra 2022. Farma Georgea von Stadena i koristi ga na farmi”, ponosno za Core Connect govori Tanja Goldstein, vlasnica restorana.


Slatki zalogaji bez krivice

Ne bismo smjeli zaboraviti ni slatke zalogaje koje nudi Heaven’s Kitchen. Od sladoleda na bazi indijskih oraščića i sezonskog voća do vafli od spelte s kokosovim vrhnjem, svaki desert je savršen spoj održivosti i okusa. Za osvježenje u restoranu se služe razna bezalkoholna pića poput domaće limunade od đumbira, hladnog čaja od mente i đumbira, te prirodnih sokova.

Dok uživate u hrani sjedeći za drvenim stolovima, shvatate da imate još pitanja. Tada saznajete koliko su stolovi važni kako bi se zaokružila impresivna priča restorana o konceptu nultog otpada. 

 

Drvo za stolove potiče iz starih rumunskih drvenih kuća iz 18. vijeka, koje su demontirane i poslane u Nizozemsku, gdje ih je obradila kompanija Dutch Tribute 69. Ovi stolovi nisu samo izuzetno čvrsti i izdržljivi, već su i jedinstveni i unikatni, što restoranu daje poseban šarm i karakter. 


U glavne karakteristike restorana ubraja se i zeleni zid prekriven bujnom vegetacijom, pružajući osjećaj povezanosti s prirodom, a ima i praktičnu funkciju – pročišćavanje zraka u prostoru.


“Naš komposter marke Olklin nazvali smo CO2-PO. Naziv je kombinacija molekule CO i zadnjeg dijela imena lika iz Ratova zvijezda – C-3PO”

Nakon posjete Heaven’s Kitchen restoranu u Stuttgartu, ostali smo oduševljeni ne samo ukusnim obrocima, već i doprinosom ovog restorana očuvanju naše planete. Ako tražite restoran, koji nudi nezaboravno iskustvo, a istovremeno doprinosi održivosti, ne tražite dalje. Posjetite Heaven’s Kitchen restoran, gdje će vaša čula biti zadovoljena, a savjest čista.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content