Heerstrasse u Bonnu – jedna od najljepših aleja na svijetu u proljeće

Kada čujete sintagmu “festival trešnjinog cvijeta”, vjerovatno će vam prva asocijacija biti Japan, no ove očaravajuće ružičaste cvjetove trešnje koja behara naći ćete u cijelom svijetu. 

Foto: Pixabay

Neke od najslikovitijih prizora cvjetanja trešnje doživjet ćete ako posjetite Heerstrasse, romantičnu ulicu u njemačkom gradu Bonnu poznatu i kao Cherry Blossom Avenue.

Foto: Pixabay

Nećete moći ostati ravnodušni na ove kadrove: baš poput kupola duž ulice popločane kaldrmom i s kućama u klasicističkom stilu nadvile su se grane trešnje koje u periodu svog punog cvata ovu ulicu u starom dijelu Bonna Aldstadtu učine najprimamljivijom u gradu. Bilo da se odlučite za romantičnu šetnju s nekim koga volite, opuštajuću šetnju u miru ili samo kako biste napravili vrhunske fotografije – užitak će biti potpun.

Foto: Pixabay

Iako je Altstadt u Bonnu zbog svojih uskih ulica i tog starinskog duha koji se i dalje osjeti u njegovim ulicama primamljiv svima, cvjetanje trešnjinog cvijeta posebna je atrakcija i fenomen o kojem se čak piše na internetskim forumima i redovno izvještava iz Bonna. Interesantna je činjenica da su trešnje u Bonnu zasađene tek 80-ih godina prošlog stoljeća.

Foto: Pixabay

Osim u Heerstrasse, trešnjin cvijet cvijeta i u drugim uličicama bonskog Aldstadta. Prošetajte kroz cijeli kvart, otkrijte gdje je živio slavni italijanski književnik Luigi Pirandello, uživajte u nevjerovatno lijepoj klasicističkoj arhitekturi i naravno, ružičastom beharu!


https://furaj.ba/dev2/bonn-njemacki-grad-koji-slavi-beethovena/

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content