Helen Keller – Inspiracija za sve generacije

Helen Keller je bila jedna od najinspirativnijih žena u historiji, koja je dokazala da se prepreke mogu savladati i da je život bez obzira na poteškoće itekako vrijedan življenja.

Helen Keller sitting, holding a magnolia flower, circa 1920. Image from the Los Angeles Times.

 

Prva gluho-slijepa osoba koja je diplomirala na fakultetu

Rođena je 27. juna 1880. godine u Tuscumbiji, malom gradu u saveznoj državi Alabama, Sjedinjenim Američkim Državama. Sluh i vid izgubila je u dobi od samo 19 mjeseci. Ovakvo stanje je dovelo do toga da je bila potpuno izolirana od svijeta, bez mogućnosti komunikacije s ljudima oko sebe. Njeni roditelji su bili očajni pokušavajući pronaći način da joj pomognu. Kada je Helen imala tri godine angažirali su Annie Sullivan, slijepu učiteljicu koja je uspjela Helen naučiti kako komunicirati i dala joj je ključ za razumijevanje svijeta oko sebe.

Annie je prvo naučila Heleni da razlikuje različite predmete, oblike i teksture dodirom, a zatim joj je pomoću taktilne abecede (slovima napisanim na dlanu) počela podučavati abecedu i osnovne riječi.

Nakon što je Helen naučila nekoliko riječi, Annie je koristila taktilni jezik kako bi joj objasnila različite koncepte i ideje. Na primjer, da bi objasnila koncept vode, Annie bi Heleni stavila ruku pod tekuću vodu, a zatim bi joj pokazala slova “W-A-T-E-R” u njezinoj ruci. Helen bi tada povezala taktilno iskustvo vode s njezinim značenjem.

Uz nastavak podučavanja, Helen je postala sve vještija u komunikaciji i učenju. Kasnije je usavršila i braille sistem pisanja i čitanja, koji joj je omogućio čitanje knjiga i pisanje vlastitih radova.

Zahvaljujući svom zalaganju i marljivom radu, Helen Keller je postala prva gluho-slijepa osoba koja je diplomirala na fakultetu.

Helen Keller je svojim životom i radom postala simbol borbe protiv prepreka i pokazala da osobe s invaliditetom mogu biti uspješne u bilo kojem području života. Ona je postala popularna i kao javna govornica i pisac, a njezina autobiografija “Priča o mom životu” je jedna od najutjecajnijih knjiga o životu osoba s invaliditetom.

Aktivna članica mnogih organizacija,

Helen se bavila i nekim sportovima u svojoj mladosti, uključujući jahanje, klizanje i plivanje. Također je bila aktivna u igrama na otvorenom poput skakanja u vrećama i lovcu na blago.

Naučila je njemački, francuski i latinski. Kada je putovala u inostranstvo, uvijek je koristila prevodioca kako bi joj pomogao u komunikaciji. Nikada se nije udavala niti imala djecu.

 

U njenom rodnom gradu Tuscumbia, Alabama, gdje je Helen Keller rođena i odrasla otvoren je muzej, poznat kao “Ivy Green”. Smješten je u kući u kojoj je Helen Keller rođena.

Helen Keller i Anne Sullivan, jul 1888

Muzej sadrži mnoge lične predmete Helen Keller, kao što su njene knjige, rukopisi, fotografije i druge uspomene koje joj pripadaju. Također se može vidjeti i replika njene učionice u kojoj je bila učenica u svojim ranim godinama. U sklopu muzeja nalazi se i spomenik Helen Keller, te se posjetitelji mogu prošetati vrtom s fontanom, posvećenom njenim roditeljima.

Muzej nudi i posebne programe i obilaske za slijepe i slabovidne osobe, pružajući mogućnost da se dublje vidi svijet Helen Keller.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content