Herceg Novi – Savršeni jadranski gospodin

Za Herceg Novi kažu da je jedan od najljepših gradova na Jadranu. U svako doba godine jednako lijepa, blistava kombinacija zelene i plave, idealna je za odmor i uživanje, ali i stvaranje romantičnih uspomena. 

Predivne plaže, ugodna mediteranska klima, parkovi i vrtovi puni egzotičnog zelenila te odlična ponuda fine hrane, čine ovu destinaciju prvim izborom za sve koji bi odmor proveli uz crnogorsku obalu. 

Historija u kamenu

Smješten podno Orjena, licem i srcem okrenut je jednom od najljepših svjetskih zaliva – Boki Kotorskoj. Na 105 kilometara obale zaliva, nanizalo se desetak zaštićenih urbanih cjelina. Malo gdje ćete na tako malom prostoru naći ljepotu koju pravi kontrast mora, planina i mediteranskog pejzaža, udruženih sa bogatstvom stvaranim kroz stoljeća. 

Teško je reći šta hercegnovsku rivijeru čini tako drugačijom i posebnijom od drugih. Možda je to historija okamenjena u spomenicima kulture – od Kanli kule, preko tvrđave Španjole pa do Mamule, Forte mare i Citadele. Možda sakralni spomenici kojih ima čak 89, a možda bujna vegetacija na kojoj se oči ljepotom napajaju tokom cijele godine. 

Kule i trgovi prirodna su scenografija kulturnim dešavanjima. Montenegro Film Festival, Trg od knjige, Guitar Art Summer festival, Jazz festival, Operose, Strip festival, Dani muzike i Praznik mimoze godinama se održavaju pod vedrim nebom. 

Dva u jedan

Broj sunčanih dana i prosječne temperature vazduha i mora su poput onih u gradovima na Azurnoj obali, pa je lijepo tokom cijele godine. 

Urbane plaže i skrivene uvale, pitome i divlje istovremeno, kao i tipična ribarska varošica Rose, sa zbijenim kapetanskim kućama uz more, oduševljavaju posjetitelje. 

Podjednako je lijepo i zaleđe grada sa pirotesknim selima tipične mediteranske arhitekture i Orjen planinom. Pomisao da su planinarenje, hajking, aktivnosti na snijegu ili vožnja bicikla planinskim stazama i aktivnosti na moru poput jedrenja, ronjenja, plivanja i ribarenja mogući u istom danu, izazov je kojem se ne pokušava odoljeti. Zbog toga je, kao rijetko gdje u svijetu, moguće za kratko vrijeme uživati u dva potpuno suprotna motiva pod sloganom Dva doživljaja u jednom danu. 

Bon appetit

Od topline mora i zraka, topliji su samo gostoljubivi domaćini koji brinu da boravak svakog gosta bude najbolji mogući. Smještaj obuhvata hotele svih kategorija, privatne apartmane i kampove u hladu maslinjaka. 

Da su Novljani odlični ugostitelji bit će vam jasno kada probate lokalne specijalitete od svježe morske ribe i školjki uz salate od organski uzgojenog povrća.

Grad je to koji vam ne da da ga zaboravite i kojem se, kao prvoj ljubavi, sretnom domu i udobnoj majici, uvijek vraćate. 

Pet Danica 

Šest kilometara dugo šetalište zvano Pet Danica proteže se duž morske obale, od Igala, kroz Herceg Novi, pa sve do Meljina. Vijuga trasom negdašnje pruge koja je grad spajala s Dubrovnikom, Sarajevom i Beogradom. Od nje su ostali tek šarmantni tuneli, zdanje nekadašnje željezničke stanice Novska, danas pretvoreno u kafe ispred kojeg valja sjesti i uživati u ljepotama Škvera te Plavi vagon – eksponat davno zaboravljenog Ćire – pretvoren u retro kafić Vagon u Zelenici.

Topljanska tura 

U nekoliko stotina metara imati Andrićev dom, Muzej Mirka Komnenovića i Muzej Njegoševa škola privilegija je na koju su Hercegnovljani ponosni. 

Uz sve posebnosti koje ima, grad je posebno ponosan na Andrićevu kuću, u kojoj je nobelovac živio deset godina. Jedinstveni objekat, nemjerljive kulturološke vrijednosti, sagrađen je za uživanje, a danas predstavlja simbol piščevih plodnih godina u Herceg Novom. 

Kuća sa memorijalnom sobom i vrtom spomen je njegovom života u Novom o kojem je pisao u Znakovima pored puta.  Opisao je Novi kao mjesto vječitog zelenila, sunca i brojnih skalinada. Danas je to mjesto sjećanja na njegov život i djelo, mjesto kulture i susreta umjetnika.

Avanturistički park Vrbanj

Avanturistički park Vrbanj, najveći u ovom dijelu Evrope, novina je u turističkoj ponudi. Smješten u bukovoj šumi, nudi sadržajan boravak u planinskom ambijentu za djecu i odrasle. Na dinamičan i izazovan način testira fizičku spremnost, spretnost, snagu, hrabrost, izdržljivost i, za najuspješnije avanturiste – brzinu u obaranju sopstvenih rekorda u različitim avanturama. 

Fotografije: TO Herceg Novi

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content