Hercegovina postaje destinacija za digitalne nomade

Privlačenje digitalnih nomada u Hercegovinu, pojedinaca koji za svoje poslovne aktivnosti koriste najmodernije tehnologije i nisu nužno vezani za jednu lokaciju, jedna je od glavnih aktivnosti koje će se u okviru projekta “RECOOPER” provoditi s ciljem oporavka turističkog sektora u BiH.

 

Kravice

Ovaj projekt sufinansiraju Evropska unija (EU) i vlada SR Njemačke kroz projekt EU4BusinessRecovery, saopćeno je iz Tehnološkog parka Intera.

Turistički i ekonomski potencijal koji leži u digitalnim nomadima kao ciljnoj skupini prepoznale su brojne zemlje svijeta, a u posljednjih nekoliko godina i zemlje zapadnog Balkana gdje ni BiH nije izuzetak.

Geografska pozicija, niski troškovi života, sigurnost, zajednica, prirodne ljepote, kulturna baština, gastronomija i različiti sadržaji samo su neke od karakteristika Hercegovine u kojima digitalni nomadi već neko vrijeme pronalaze razlog za posjetu i boravak.

Projekt “RECOOPER” od aprila ove godine zajednički implementiraju Privredna komora FBiH i TP Intera iz Mostara.

Kroz niz aktivnosti projekt će doprinijeti jačanju kapaciteta turističkih operatera i brendiranju Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade.

Kroz prve aktivnosti projekta, 20 mikro, malih i srednjih poduzeća koja pružaju usluge smještaja, ugostiteljstva, prijevoza, turističkih obilazaka, rekreativnih aktivnosti i drugih, imat će priliku pohađati radionice na kojima će se upoznati s potrebama digitalnih nomada, ali i učiti o digitalnom marketingu, copywritingu, brandingu i prodaji. Oni će s ekspertima raditi i na akcijskom planu na osnovu kojeg će moći prilagoditi svoje usluge potrebama ciljne skupine.

U okviru projekta razvit će se i internet-platforma, kao središnja tačka na kojoj će digitalni nomadi moći pronaći sve informacije potrebne za njihov boravak, a preko nje će 20 turističkih operatera moći i predstaviti svoje usluge.

Uz brendiranje Hercegovine kao destinacije za digitalne nomade uz slogan “Work’n’Sunshine”, projekt će kroz jednomjesečni pilot program ugostiti pojedince iz ove kategorije i predstaviti im potencijal regije te dodatno ojačati kapacitete uključenih operatera, ali i generalno unaprijediti turističku ponudu i poslovno okruženje u Hercegovini.

EU4BusinessRecovery je projekt EU koji pruža podršku BiH u ublažavanju ekonomskih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

Vrijedan je 13,7 miliona eura, a zajednički ga finansiraju EU (13 miliona eura) i Savezna Republika Njemačka (700.000 eura). Provode ga GIZ, ILO i UNDP od januara 2021. do juna 2023. godine.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content