Specijalitet iz južne Njemačke

SASTOJCI
200 g brašna
2 kašičice praška za pecivo
4 jaja
2 kašičice cimeta
150 g meda
150 g lješnjaka
150 g hurmi
150 g suhih smokvi
150 g suhih grožđica
PRIPREMA
Jaja i med pjenasto umutiti i dodati u brašno u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i cimet. Lješnjake, hurme i smokve isjeckati na veće komade, dodati suhe grožđice koje ste prethodno potopili u toploj vodi oko 15 minuta i sve umiješati u tijesto. P o želji možete dodati i oko 150 grama usitnjene crne čokolade.
U četvrtasti kalup za hljeb stavite pergament-papir za pečenje i položite tijesto.Pecite na 150 stepeni oko 10 minuta, potom na 120 stepeni daljih 50 minuta. Ohlađeni hljeb izvadite iz kalupa i zamotajte ga u alu-foliju. Ostavite ga tako najmanje jedan dan. Najbolji ukus ima poslije tri dana u alu-foliji.