Hljeb od suhog voća

    Hljeb od suhog voća

    Specijalitet iz južne Njemačke

    Christmas Stollen. Traditional Sweet Fruit Loaf with Icing Sugar

    Christmas Stollen. Traditional Sweet Fruit Loaf with Icing Sugar
    Christmas Stollen. Traditional Sweet Fruit Loaf with Icing Sugarkol

    SASTOJCI

    200 g brašna

    2 kašičice praška za pecivo

    4  jaja

    2 kašičice cimeta

    150 g meda

    150 g lješnjaka

    150 g hurmi

    150 g suhih smokvi

    150 g suhih grožđica

    PRIPREMA

    Jaja i med pjenasto umutiti i dodati u brašno u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i cimet. Lješnjake, hurme i smokve isjeckati na veće komade, dodati suhe grožđice koje ste prethodno potopili u toploj vodi oko 15 minuta i sve umiješati u tijesto. P o želji možete dodati i oko 150 grama usitnjene crne čokolade.

    U četvrtasti kalup za hljeb stavite pergament-papir za pečenje i položite tijesto.Pecite na 150 stepeni oko 10 minuta, potom na 120 stepeni daljih 50 minuta. Ohlađeni hljeb izvadite iz kalupa i zamotajte ga u alu-foliju. Ostavite ga tako najmanje jedan dan. Najbolji ukus ima poslije tri dana u alu-foliji.