Hljeb od suhog voća

Specijalitet iz južne Njemačke

Christmas Stollen. Traditional Sweet Fruit Loaf with Icing Sugar

Christmas Stollen. Traditional Sweet Fruit Loaf with Icing Sugar
Christmas Stollen. Traditional Sweet Fruit Loaf with Icing Sugarkol

SASTOJCI

200 g brašna

2 kašičice praška za pecivo

4  jaja

2 kašičice cimeta

150 g meda

150 g lješnjaka

150 g hurmi

150 g suhih smokvi

150 g suhih grožđica

PRIPREMA

Jaja i med pjenasto umutiti i dodati u brašno u koje ste prethodno dodali prašak za pecivo i cimet. Lješnjake, hurme i smokve isjeckati na veće komade, dodati suhe grožđice koje ste prethodno potopili u toploj vodi oko 15 minuta i sve umiješati u tijesto. P o želji možete dodati i oko 150 grama usitnjene crne čokolade.

U četvrtasti kalup za hljeb stavite pergament-papir za pečenje i položite tijesto.Pecite na 150 stepeni oko 10 minuta, potom na 120 stepeni daljih 50 minuta. Ohlađeni hljeb izvadite iz kalupa i zamotajte ga u alu-foliju. Ostavite ga tako najmanje jedan dan. Najbolji ukus ima poslije tri dana u alu-foliji.

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content