HOI AN, ROMANTIČNI GRAD

Hoi An, mali grad na središnjoj obali Vijetnama, smješten na pola puta između gradova Hanoia i Ho Chi Minha, postao je omiljeno odredište posjetitelja Vijetnama u posljednjih nekoliko godina i to s razlogom! U ovom romantičnom, UNESCO-ovom gradu, možete vidjeti arhitekturu starog grada, budistička svetišta, francuske kolonijalne kuće, umjetničke galerije i stare kanale, a cijeli grad je okružen prekrasnom prirodom.

Najbolje vrijeme za upoznavanje grada je neposredno prije zalaska Sunca, kada se pali hiljadu raznobojnih lampiona i grad doživljava potpunu transformaciju. Hoi An je lijep tokom dana, ali je zaista magičan noću, kada se nađete u ulicama s kafićima, antikvarnicama, umjetničkim galerijama, između kojih lebde svilene svjetiljke u svim bojama. Sve ulice vode do obale rijeke uz koju su se smjestili moderni restorani i barovi, a na rijeci čekaju čamci s cvijećem i upaljenim lampionima, kako bi povezli na romantičnu vožnju zaljubljene parove i one koji će se tek zaljubiti u ovom gradu.

Tokom dana vrijedi otići na izlet na obližnju rijeku i voziti se u okruglim čamcima od bambusa. Tu ćete naučiti lokalne pjesme, ali i kako bacati mrežu, te loviti ribu i rakove na mirnim rijekama i kanalima Hoi Ana, dok će vam vaši vodiči napraviti prsten i krunu od kokosovog lišća. Družeći se s lokalnim stanovništvom upoznat ćete ovdašnji način života, historiju i uživati u ukusnim lokalnim jelima koje ćete uz nadzor kuhara u Sabirama Cooking Tour & Restaurant napraviti sami (www.restauranthoian.com).

Novinari iz Bosne i Hercegovine pripremaju vijetnamsku hranu u Sabirama Cooking Tour & Restaurant

Ono što također ne treba propustiti je predstava Hoi An Memories koja na pozornici od preko 25 000 kvadratnih metara s 500 glumaca i plesača djeluje poput holivudskog seta.

Zato što jedan članak nije dovoljan….

VIJETNAM, TURISTIČKA ZVIJEZDA JUGOISTOČNE AZIJE

DA NANG: NAJLJEPŠE PLAŽE VIJETNAMA

AERODROM U DOHI – Hamad International Airport

Autor teksta i fotografija: Emira Azganović

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content