Hotel Termag Jahorina – Chefovi sa Michelin zvjezdicama kuhaju za vas

Dvadeseti dan mjeseca oktobra, ove godine naravno, upišite u kalendare kao dan za hedonizam, dan da se mazite i razmazite, dan za jedinstvenu priliku da u srcu Bosne i Hercegovine, na olimpijskoj Jahorini, u hotelu Termag, napokon otkrijete kako to izgleda kada vam jelo pripremi kuhar uz čije ime obavezno stoji da ima čuvenu Michelin zvjezdicu.

Francuska kuhinja sa zvjezdicama događaj je koji je važan, ne samo za hotel Termag, nego i za turizam u našoj zemlji generalno.

Moći ćete doživjeti nesvakidašnje iskustvo kušanja spoja francuske i naše lokalne kuhinje, ukomponovane u sedam savršenih sljedova.

Vodeći francuski chefovi nam dolaze iz regije Alzas, koja je već tri godine zaredom evropska gastronomska prijestolnica. Chef Michel Husser vlasnik je poznatog restorana Le Cerf, kojeg je naslijedio od oca. Ovaj restoran najblistaviju kulinarsku zvjezdicu ima od 1936. godine bez prestanka, a sam Michel dvije Michelin zvjezdice ima već 20 godina. Primjećujete simboliku Michel i Michelin?

Joel Philipps je šef kuhinje u Le Cerfu. I on je vlasnik Michelin zvjezdice, a ujedno je predsjednik Asocijacije kuhara regije Alzas.

A sa čim upariti jela koja će nam spremiti ove kuharske zvijezde sa Michelin zvjezdicama?

Priliku da vam upotpune osjećaj hedonizma i izazovu okusne pupoljke u ustima imat će proizvodi Podruma Vukoje 1982, a tokom večere umjetnica Hanna Dujmović, oslikat će jedno platno.
Slavnim će chefovima, rame uz rame, stajati šef kuhinje hotela Termag, koji će predstaviti lokalna jela. Realizacija ove večere put je ka apliciranju regije Jahorina za prestižno priznanje Michelin zvjezdica.

Za dobijanje ovog priznanja postoje procedure koje ne dozvoljavaju da za zvjezdicu aplicira samo jedan restoran već to mora uraditi regija, opština, grad ili država. Ovo je naš način da budemo pokretači pozitivnih dešavanja u turizmu. Konačan cilj jeste dobijanje Michelin preporuke za početak, a u konačnici definisanje određenih lokalnih jela koja bismo kasnije zaštitili i napravili gastro regiju Jahorina, kažu u Termagu.

Vjerujemo da na ovaj način dajemo dodatnu vrijednost turističkoj ponudi Jahorine, što bi nas trebalo predstaviti i na međunarodnoj kulinarskoj sceni, dodaju.

O važnosti ovoga događaja govori i činjenica da će na večeri biti prisutni ambasador Francuske u BiH, ali predsjednik Međunarodne unije regije Alzas Gerard Staedel.

I vi možete biti dio ove magične priče. Cijena večere je 130 eura po osobi, što i nije mnogo ako znate da vam je najbliža destinacija za probati jelo koje sprema chef okićen Michelinovom zvjezdicom, susjedna Republika Hrvatska.

Šta znači broj zvjezdica 

Za tri godine Michelin zvjezdice pune sto godina. Naime, prva zvjezdica kojom se odavala počast izvrsnosti kuhinje nekog restorana dodijeljena je 1926. godine, a sam Michelinov vodič, koji je počela izdavati danas svjetski poznata tvornica automobilskih guma, izlazi od 1900. godine, dakle pune 123 godine.

Sistem od tri zvjezdice uveden 1930. godine, a 1936. objavljena su tačna značenja zvjezdica. Jedna zvjezdica označava “vrlo dobar restoran”, dvije su “restoran s odličnim kuhanjem, a tri zvjezdice označavaju “izuzetnu kuhinju, vrijednu posebnog putovanja“.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content