Hoteli za žene

Muškarci i žene koriste hotelske sobe na različite načine. Kada muškarac uđe u sobu on prvo priključi svoj računar na Wi-Fi, otvori mini bar i upali televizor, dok žene prvo provjere da li je kupaonica čista, ima li dobru kadu ili tuš kabinu i da li dobro miriše.

Foto: Pixabay – holidays_uk

Čak 80% putnih odluka danas su poduzete od strane žena. Ponekad one putuju same. Međutim, većina hotela nije podređena samo ženama, a one žele od hotela mnogo više od toga da hotel bude samo mjesto za boravak.

2010-te godine Cornell University izvješće pokazalo je da je u SAD-u gotovo 50% poslovnih putnika su žene. 1991. godine ta brojka je bila samo 25%. Unatoč ovom valu ženskih poslovnih putnika, hoteljeri su nevjerovatno spori u namjeri da shvate potencijal ovog tržišta.

Žene ne žele hotele koje su namijenjene isključivo njima ili kako neki misle da one ne žele ljude oko sebe. One žele samo osnovne stvari, kao što je bolja rasvjeta za šminkanje,  kapa za tuširanje u tuš kabini, police u tuš kabini za žene koje žele obrijati noge, kvalitetan šampon i regenarotor i tampone, više opcija prehrane za room service, ugodne sobe sa ugodnim bojama i određene zajedničke prostorije u kojima mogu slobodno hodati udobno odjevene, bez straha da će naići na muškarca.

Poslovne žene koje putuju same također će prvo provjeriti restoran, ali ne nužno. One ne žele da izgledaju kao da su same, ali ne žele ni biti meta ljudi koji tragaju za novim prijateljima. Prema tome zato neki hoteli imaju odvojene prostore za osobe koje žele da budu same, ali ženama je bitno i da mogu dobiti zdravu hranu u sobi.

Luksuzni hotel u Singapuru u poslovnoj četvrti ima samo jedan sprat. Osoblje se sastoji iskuljučivo od žena. Hotel posjeduje časove joge, proizvode za aromaterapiju, modne časopise, a omogućava ženama da slobdno hodaju bez šminke.

U arapskom svijetu, Jumeirah Emirates Towers hotel, u Dubaiju je sklopio partnerstvo sa luksuznim švicarskim satovima, nakitom i priborom tvrtke Chopard za stvaranje sprata koji će biti dizajniran samo za žene. Inicijativa, koja je pokrenuta u 2005-oj godini, bila je prva takve vrste na Bliskom Istoku. To je značilo da žene treba servisirati samo žensko osoblje, a svi proizvodi uključujući i peškire, frotirne ogrtače, kupke bi trebale biti Chopard. Čak i posteljina koja se nalazi na ovom spratu je posebno krojena za žene.

U Premier hotelu na Times Squareu u New Yorku, oni razumiju da žene trebaju spakovati gotovo svaku sitnicu kada krenu na put. Njihove sobe su dizajnirane tako da posjeduju sve što je potrebno jednoj ženi, od soli za kupanje, turpija za nokte, modnih časopisa, stolice i bolje rasvjete kraj ogledala radi lakšeg i udobnijeg šminkanja.

Georgian Court hotel u Vancouveru kaže da je 18 soba posvećeno isključivo ženskim putnicima u kojima žene mogu da dobiju apartman u kojem se nalazi pegla, setovi za hitne slučajeve, saten i vješalice za suknje. Ovaj sprat je bio toliko popularan da su morali da naprave još jedan.

Većina žena je sigurna kada dobiju kartice za posebno otvaranje spratova i kada se na njihovom spratu nalazi samo žensko osoblje. Nedavno istraživanje Premier Loža utvrdilo je da 42% ženskih putnika je zabrinuto za svoju sigurnost. Neki hoteli poput Inter – Continental, Crowe Plaza i Holiday Inn ženama nude sobe u blizini liftova radi bolje sigurnosti.

Expotel je mreža hotela koji moraju da ispune 10 mjerila kako bi dokazale da su svjesne ženskog statusa. Međutim mjerilima su peep-rupa na sobnim vratima, dobro osvjetljena parkirališta i velika ogledala na kojima se može vidjeti cijelo tijelo. Expotel je nedavno preimenovan u campaing kao Lone Travel inicijative, uključujući sve hotele koji nude posebne usluge za goste koji putuju sami.

U Europi, na prvom mjestu je hotel u Zürichu, sa 28 soba, smješten u elegantnoj građevini iz 19. stoljeća u mirnom dijelu grada, nadomak jezera. Salon ima otvoreni kamin i ružičnjak. Gornji spratovi hotela su samo za žene, uključujući samo žensko osoblje. Tu je i spa centar sa saunom, masažama i kozmetičkim tretmanima.

Berlin ima Artemisia, prvi hotel samo za žene. Ime je dobio po talijanskoj baroknoj slikarici Artemisia Gentileschi (1593-1652) koja je bila prva žena slikar koja je postala član Accademia di arte del Disegno u Firenci. Hotel ima umjetničku galeriju u kojoj se mogu vidjeti izložbe poznatih slikara, a u sobama su također izložene umjetničke slike.

Bella Dona u Kopenhagenu je  prošle godine je otvorila u sklopu hotela Bella Sky Somwell na 17. spratu, sprat koji je namijenjen samo ženama. Na spratu je iza staklenih vrata ograničen pristup, pa čak ni upravitelj hotela ne može ući. Ukoliko žena želi da dovede muškarca u sobu mora uzeti sobu na drugom spratu. 20 posebnih soba uređeno je bojama tamnocrvenih ruža, imaju svježe cvijeće, svježe voće, čokolade, modne časopise i ogledala na kojem se može vidjeti cijelo tijelo. Također i kupaonice imaju inovativne fenove za kosu, kvalitetne šampone, hidratantne kreme za dan i noć, kao i maske za lice. Sobe u prosjeku koštaju oko 40 eura više od obične sobe.

navigo-reklama

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content