Hrvanje u ulju – spoj hrabrosti, spretnosti i snage

Kirkpınar se održava se još od 1357. godine, a 2010. je službeno uvršten na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine

0

U gradu Edirne, bivšoj prijestolnici Otomanskog carstva sunce žarko prži, bubnjevi janjičarskog orkestra tuku, isprepletena skliska muška tijela se sijaju od ulja i znoja, tutnjava ispunjava stadion.

Odjednom, jedan hrvač je na leđima, a drugi postaje nacionalni junak. I tako već više od šest stotina godina.

Hrvanje u ulju predstavlja popularnu vrstu zabave u Turskoj i cilj joj je, osim spomenute zabave, pokazati mušku snagu, hrabrost i spretnost. Na prostranoj travnatoj areni”er meydani” što u prijevodu znači “teren snažnih ljudi”, hrvači  različitih kategorija i različitog iskustva, namazani uljem koje im onemogućava da čvrsto drže jedan drugog, odmjeravaju snage. Nose uske, kratke, kožne hlače – kispet. Nekada su rađene od bivolje kože, danas od teleće.

Hrvači (pehlivani) se, slično kao u boksu, bore u nekoliko kategorija: juniori (tešvik), laka (deste), srednja (orta), seniori (bašalti) i kategorija za asove (baš). Sama riječ „pehlivan“ potiče iz perzijskog jezika i znači „hrabar“

Pravila hrvanja su jednostavna: nema udaranja i griženja, a pobjedu odnosi onaj koji drugoga obori na leđa. Gubitnik je i onaj čiji kispet spadne ili onaj koji potapše protivnikov kispet i tim činom preda pobjedu. Ako mlađi hrvač pobijedi, starijem hrvaču u znak poštovanja ljubi ruku.

Pobjednik takmičenja osvaja titulu bašpehlivanKao nagradu dobija novac ili konja. Svi se bore za titulu šampiona, ali najveća čast je osvojiti šampionat tri puta zaredom i time dobiti doživotnu titulu osvajača „zlatnog pojasa“.

Zanimljivo je da nekada vremensko trajanje mečeva nije bilo ograničeno, pa se znalo desiti, ako se bore dva izdržljiva hrvača, da borba traje i cijeli dan. Danas je trajanje ograničeno na 30 do 40 minuta, u ovisnosti od kategorije u kojoj se bore.

 Hiljade učesnika i tone ulja

Koliko je hrvanje u ulju popularno u Turskoj, možda najbolje govori podatak da se prošle godine na ovo takmičenje prijavio rekordan broj hrvača – njih čak 1923, a na njihovo mazanje organizatori su, tako tvrde, potrošili gotovo deset tona maslinovog ulja.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content