Husarski kolačići

Husarski kolačići su male slastice odlične za razne prigode. Možete ih praviti u blagdansko vrijeme ili kad pripremate sitne kolače. Jako su jednostavni za napraviti a evo i kako. 

Sastojci:

Dolcela mješavina za Husarke kolačiće

60 g mljevenih orašastih plodova (badem, lješnjak ili orah)

100 g hladnog maslaca

50 ml vode

Opcionalno:

Dolcela šećer u prahu

 

Instrukcije:

Mješavinu za tijesto uspite u dublju posudu i dodajte 60 g omiljenih mljevenih orašastih plodova. Dolcela mješavina se najbolje slaže sa bademima, lješnjacima ili orasima. U ovu mješavinu dodajte 100 g hladnog maslaca narezanog na kockice ili listiće i 50 ml vode sobne temerature.

Od svih sastojaka rukama umijesite prhko tijesto. Trebam će vam nekoliko minuta da lijepo umijesite glatko tijesto ili koristite kuhinjski robot.

Uključite rernu na 180°C bez ventilatora ili 160°C sa ventilatorom. 

Uzimajte manje komadiće tijesta i rukama oblikujte u kuglicu (veličine manjeg oraha). Dobit ćete 40-45 kuglica u zavisnosti od količine smjese koju ste uzimali. Kuglice rasporedite na pleh obložen papirom za pečenje ostavljajući dovoljno prostora, jer će kolačići rasti tokom pečenja.

Svakoj kuglici napravite udubljenje s vrhom drvene kuhače. Kolačiće pecite 12 minuta.

Izvadite iz rerne i pustite da se ohlade. U svako udubljenje kašičicom stavite malo džema po želji. Uvijek se možete odlučiti i za čokoladno punjenje, možete upotrijebiti Lino Ladu ili otopljenu čokoladu.

 

Savjet:

 U tijesto možete dodati i malo limunove korice ili Dolcela limun šećer. Prije dekoriranja džemom, kolačiće posipajte šećerom u prahu.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content