Husremovac-Park prirode

Na samo 30 km od gradske vreve i betona nalazi se Husremovac – park prirode. Pripada mjesnoj zajednici Dejčići, opština Trnovo. Obuhvata kompleks livada-pašnjaka površine oko 2 miliona kvadratnih metara (dvije hiljade dunuma zemljišta) sa nekoliko desetina dunuma crnogorične i bjelogorične šume. Nadmorska visina cijelog kompleksa je 900-1000 metara.

30023003 dscf1712 dscf3731 dscf3735 dscf3737 dscf3743

Ovo područje pripada oblasti sa najvišim stupnjem vegetacije i ekološke raznolikosti. Na travnatim površinama, livadama i pašnjacima mogu se pronaći različite vrste ljekovitog, aromatičnog i vitaminskog bilja te se često mogu vidjeti izletnici koji beru ljekovito bilje kako bi u zimskim danima imali čaj.

pos

U neposrednoj blizini je kuća “Planinski biser” u kojoj uz ukusno pripremljena domaća jela i osvježavajuće tople i hladne napitke možete odmoriti i uživati u pogledu na vrhove Treskavice i Jahorine.
Domaćini kuće su Salko i Mahira Pločo. Telefon.: 061 502 – 171

KAKO STIĆI:

Ukoliko krećete iz Sarajeva, nakon Krupca skrenete desno prema Bjelašnici i Igmanu…nakon 10-tak kilometara, kako kaže i putokaz, skrećete lijevo kod table na kojoj piše Trnovo, Dejčići, Pendičići. Vozite vijugavom asfaltiranom cestom prateći putokaze za planinarski dom Husremovac. Nakon što prođete kroz Dejčiće , skrećete desno na makadamski put, odakle opet skrećete desno i krivudavom cestom kroz borovu šumu popet ćete se na prelijepi plato gdje se nalazi planinarski dom. Nastavite li ipak voziti pravo, proći ćete iznad Senabota te ćete stići do Ledičkog vodopada gdje je nekada bilo dvadesetak vodenica. Ravno naprijed je selo Ledići.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content