Udruženje proizvođača gatačkog kajmaka završilo je postupak registracije u Agenciji za sigurnost hrane BiH. Gatački kajmak iz mješine, pod tim nazivom, dostigao je vrhunac zaštite jednog proizvoda i kao takav sada ima i dodatnu vrijednost.
Udruženje je formirano prije tri godine sa osnovnim ciljem zaštita gatačkog kajmaka, što je u skladu sa Strategijom razvoja opštine Gacko za period 2022 – 2028. godine, gdje je kako strateški projekat navedena i zaštita kajmaka.
Prema riječima predsjednika Udruženja, Dragane Milović, za tri godine dosta rada i truda je uloženo. Realizivano je desetak projekata, koji su doprinijeli jačanju kapaciteta Udruženja, vidljivosti, promociji, kako Udruženja, tako i lokane zajednice.
“Zaštitom proizvoda, čuvamo tradiciju ovog kraja u proizvodnji autentičnih proizvoda. Značajan uticaj ima i na lokalnu zajednicu, kao prvi zaštićeni proizvod. Sve to doprinosi i ruralnom razvoju i prepoznatljivosti područja”, istakla je Milović.
Zahvalnost duguju svima koji su pružili podršku na putu ka zaštiti.
Podsjećamo, kajmak iz mješine odavno je uvršten u “Slow Food” katalog Riznice ukusa “Ark of taste” sa ciljem promocije i podsticanja dalje proizvodnje.
Nedavno zaštićeno više proizvoda
Podsjećamo, u proteklom periodu oznaku geografskog porijekla dobili su i drugi bh. proizvodi: sarajevski ćevapi, hercegovački ćupter, semberski kupus, fojnički krompir, repovački sir, maslinovo ulje iz Hercegovine, te sada gatački kajmak.