I Srebrenik uvršten na listu Najljepših sela BiH

Nakon kompletiranja procesa evaluacije, Gornji Srebrenik je uvršten na listu Najljepših sela Bosne i Hercegovine.

Foto: Furaj.ba

Dodjela ove oznake predstavlja početak trajne saradnje između Udruženja Alterural koje je nosioc ovog projekta i Gornjeg Srebrenika. Uz podršku projekta USAID Turizam, stručnjaci Udruženja Alterural od sada će biti na raspolaganju za davanje preporuka u oblasti zaštite kulturnog i prirodnog naslijeđa i razvoja održive turističke ponude, kao i promocije našeg Gornjeg Srebrenika.

Od prozračnih planinskih pejzaža Majevice, preko gastro ponude i kulture, tradicije i običaja, Gornji Srebrenik odiše posebnom čarolijom jer je dom Starog grada Srebrenika koji se prvi put spominje u čuvenoj povelji bosanskog bana Stjepana II Kotromanića iz 15. februara 1333. godine. Ova titula svjedoči o radu na očuvanju prirodnih resursa i zajedničkom trudu da ovaj kraj zadrži svoju ljepotu.

Stari grad Srebrenik – Blago skriveno iza debelih zidina

Ruralni turizam je bitan faktor u razvoju ruralnih područja i pomaže u očuvanju lokalnog identiteta, tradicije i običaja. Uspostavljanje veze između poljoprivrede i turizma može postati presudna uslužna djelatnost za budućnost zemlje i šansa za opstanak malih poljoprivrednih gospodarstava, kao i jedno od polja razvoja Bosne i Hercegovine, ali i šansa za ostanak mlade populacije između ostalog i na području ove lokalne zajednice.

Koncept “Najljepša sela u Bosni i Hercegovini” ima za cilj popularizaciju ruralnih naselja kroz očuvanje njihovog nasljeđa i istovremeno promoviranje ekonomskog potencijala tih zajednica. Ovaj inovativni pristup ima niz ključnih ciljeva i aspekata kako bi unaprijedio ruralni razvoj i potaknuo širu društvenu svijest o vrijednosti ruralnog života.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content