Icehotel u Švedskoj

  Icehotel u Švedskoj

  Već 22 godine ovaj hotel privlači znatiželjnike iz cijelog svijeta. Nije ni čudo, jer se radi o jednom od najpoznatijih ledenih hotela svijeta, i prvom hotelu te vrste. Iz godine u godinu, za gradnju ovog hotela do sada je utrošeno 40,000 metričkih tona snijega i leda. Za gradnju hotela koristi se smrznuta voda rijeke Thorne, a gosti u hotel mogu doći psećom zapregom ili snowmobilima.

  ICEHOTEL nalazi se u Švedskoj, u pokrajini Jukkasjarvi. Gosti mogu birati između smještaja u toplim ili atraktivnijim, hladnim sobama. Hotel raspolaže sa ukupno 50 soba od snijega i leda. Iznenađujuće topli kreveti zapravo su blokovi leda prekriveni kožama sobova. Hotelski restoran hranu služi na tanjurima napravljenim od leda.

  Cijena smještaja u hladnim sobama kreće se od 312 do 544 €, dok je cijena smještaja u toplim sobama nešto niža i kreće se u rasponu od 185 do 260 €. Budući da se temperatura u hotelu kreće između -5 i 7°C, hotel gostima stavlja na raspolaganje toplu odjeću i obuću tokom cjelokupnog boravka u hotelu.

  Ovaj hotel za posjetioce i goste otvoren je od decembra do aprila. Radno vrijeme hotela je od 10 ujutro do 6 uveče, a nakon toga, hotel uslužuje samo goste na noćenju.

  U sastavu hotela su bar, restoran, ledena katedrala, ledeni muzej i sauna, a za goste hotela osmišljene su mnogobrojne aktivnosti poput šetnje, lova, ribolova, obilaska okoline psećom zapregom ili snowmobilom, klizanja, posmatranja polarne svjetlosti ili izrade skulptura od leda.