Poznato tursko jelo zbog kojeg se imam “bajildisao”

Turska kuhinja

Imam baldi je jelo koje se često naziva i “punjeni patlidžan”, i predstavlja tradicionalno mediteransko jelo poznato u Grčkoj i Turskoj. Može se spremiti i kao vegetarijansko jelo bez mesa.

Foto: Pinterest

 

Za etimologiju naziva jela veže se zanimljiva legenda – kada je žena jednog turskog imama spremala ovo fino jelo, a on jeo sve dok se nije “bajildisao”, što na turskom znači “onesvijestiti se”.

Potrebni sastojci

1 kg patlidžana, 2 fildžana riže, 1 glavica crvenog luka, 400 gr mljevenog mesa, 2 kašike ulja, pola pavlake, 2 paradajza, malo peršunovog lišća.

Način pripreme

Patlidžani se očiste od peteljki, prerežu na pola, izdube iz sredine, pa se polovine nasole i ostave da malo odstoje. U međuvremenu se pripremi fil za punjenje: meso, riža, sjeckani luk, peršun i ulje. Oprati polovine patlidžana od soli, posušiti ih i zatim napuniti, poredati u šerpu, odozgo nasijeći paradajz i uliti malo vode, pa staviti da se kuha na laganoj vatri. Kad je gotovo, preliti pavlakom.

Foto: Pinterest

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content