Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
Kontakt
Marketing
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
Furaj.ba | S nama u avanturu Furaj.ba | S nama u avanturu
  • NASLOVNA
  • Zavrti Globus
  • Bosna i Hercegovina ❤
    • Banja Luka
    • Bihać
    • Blagaj
    • Bugojno
    • Bosanska Krupa
    • Brčko
    • Foča
    • Goražde
    • Gradačac
    • Jajce
    • Konjic
    • Kraljeva Sutjeska
    • Kreševo
    • Ljubuški
    • Mostar
    • Neum
    • Ostrožac
    • Sanski Most
    • Sarajevo
    • ⚫ Sarajevo Ljubavi moja
    • Srebrenica
    • Stolac
    • Travnik
    • Trebinje
    • Tuzla
    • Vareš
    • Velika Kladuša
    • Višegrad
    • Visoko
    • ⚫ Zemlja u Obliku Srca
    • Zenica
    • Bjelašnica
    • Fojnica
    • Gradačac
    • Počitelj
    • Sarajevo
    • Zenica
  • Furaj Planetom
    • Razglednica
    • Korisne Informacije
    • Kuhinja
    • Neobični Muzeji
    • Putopisi
    • Zanimljivosti
  • Magazin
    • Intervjui
    • Kolumne
    • Moj Život u Inostranstvu
    • Fotografi
    • U nastavcima
    • Uspješne priče
  • Vikend Planer
    • ⚫ Nacionalni parkovi
      • NP Kozara
      • NP Sutjeska
      • NP Una
    • ⚫ Planine
      • Vlašić
      • Jahorina
      • Bjelašnica
      • Igman
    • Izletišta
    • Sport i rekreacija
    • Ski centri
    • Vikend s psom
  • Furaj.ba projekti
    • BiH Bucket list challenge 2021
    • Konkursi i Nagradne Igre
  • Novosti
    • Aktuelna ponuda putovanja
    • Održivi razvoj
  1. Home
  2. Furaj Planetom
  3. Poznato tursko jelo zbog kojeg se imam “bajildisao”
 Poznato tursko jelo zbog kojeg se imam “bajildisao”
Furaj Planetom Kuhinja

Poznato tursko jelo zbog kojeg se imam “bajildisao”

by Furaj.ba 2 min read

AA

Turska kuhinja

Imam baldi je jelo koje se često naziva i “punjeni patlidžan”, i predstavlja tradicionalno mediteransko jelo poznato u Grčkoj i Turskoj. Može se spremiti i kao vegetarijansko jelo bez mesa.

Za etimologiju naziva jela veže se zanimljiva legenda – kada je žena jednog turskog imama spremala ovo fino jelo, a on jeo sve dok se nije “bajildisao”, što na turskom znači “onesvijestiti se”.

Potrebni sastojci

1 kg patlidžana, 2 fildžana riže, 1 glavica crvenog luka, 400 gr mljevenog mesa, 2 kašike ulja, pola pavlake, 2 paradajza, malo peršunovog lišća.

Način pripreme

Patlidžani se očiste od peteljki, prerežu na pola, izdube iz sredine, pa se polovine nasole i ostave da malo odstoje. U međuvremenu se pripremi fil za punjenje: meso, riža, sjeckani luk, peršun i ulje. Oprati polovine patlidžana od soli, posušiti ih i zatim napuniti, poredati u šerpu, odozgo nasijeći paradajz i uliti malo vode, pa staviti da se kuha na laganoj vatri. Kad je gotovo, preliti pavlakom.

  • 0
    Facebook
  • 0
    Twitter
  • 0
    Linkedin
  • 0
    Viber
  • 0
    Whatsapp
Previous post
Next post
Čitaj više
Novosti

Nova Ladies In sezona obećava poseban i drugačiji doživljaj za

1 Jula, 2022
Novosti

Ponovo će voz krenuti iz Sarajeva prema Zagrebu

1 Jula, 2022
Novosti

 ‘Zeleni ključ’ uručen Sarajevo Film Festivalu

1 Jula, 2022
blog

Top 3 lokacije za vožnju kajakom u blizini Sarajeva

30 Juna, 2022
Pratite nas
  • 34K
    Fans
    34K
    Fans
  • 1.3K
    Followers
    1.3K
    Followers
Newsletter
Povezani TEKSTOVI
Kuhinja

Lachmacun – turska pizza

Lachmacun je popularno tursko jelo koje zovu još i “turska

Furaj Planetom Kuhinja

Salep – napitak za hladne dane

Salep je fini, topli, slatki napitak idealan za hladne zimske

Furaj Planetom Zanimljivosti

Turski čaj

Bili u Turskoj ili ne, sigurno ste primjetili da Turci

Implemented By HudHudPro ®. All Right Reserved ©.