In memoriam: Beba Selimović

Izeta Beba Selimović je jedna od najpopularnijih i najboljih interpretatorki sevdalinki u BiH.

Rođena je 1939. godine u Trebinju. Kao četverogodišnja djevojčica je doselila u Sarajevo gdje je završila školovanje. Započela je svoju pjevačku karijeru 1957. godine u Radiju Sarajevo i ubrzo postala veoma popularna. Mnogi su je nazivali “Dama sevdaha” zbog njenog ozbiljnog i časnog odnosa prema svojoj profesiji, kao i zbog njenog ozbiljnog ponašanja na estradi.

Cijelu svoju karijeru je posvetila izvornoj sevdalinki i zadržala je njenu originalnost bez imalo modernizacije. Snimila je značajan broj arhivskih snimaka sevdalinki u Radiju Sarajevo.

Osim što je desetljećima bila folk-ikona Jugoslavije, Beba Selimović često se bavila i humanitarnim radom.

U svojoj mladosti, Beba je bila na glasu kao jedna od najljepših pjevačica na glazbenoj sceni Jugoslavije, no oduvijek ju je pratio glas prave dame koja izbjegava skandale i porodicu stavlja na prvo mjesto.

Osim kao pjevačica, okušala se i u glumi, pojavivši se u filmu Sarajevski atentat iz 1968. godine.

Sarađivala je često sa Zaimom Imamovićem, Zehrom Deović, Nadom Mamulom, Safetom Isovićem, Mehom Puzićem koji joj je bio veliki i drag prijatelj, te sa mnogim drugim bosanskohercegovačkim sevdalijama i muzičarima.

Dobitnik je “Povelje Zlatne značke” RTVSA, “Oskar za životno djelo” (Tuzla 2008), te mnogih drugih priznanja i povelja za muzički uspjeh i nesebičnu pomoć u humanitarnim koncertima.

Član je estradnih radnika BiH. Živjela je u Sarajevu. Umrla je 10. marta 2020.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content