Incijativi o uključenju Bosne i Hercegovine u program „Digitalna Europa“ 

Jučer je u Crnoj Gori otvorena EUROCC/CASTIEL konferencija čiji su učesnici predstavnici nacionalnih centara kompetentnosti računara visokih performansi (HPC).

EuroCC je europski projekat koji ima za cilj uspostavljanje nacionalnih kompetencijskih centara i centara za računarstvo visokih performansi u skladu s europskom HPC (eng. High-Performance computing – HPC) strategijom. Misija EuroCC 2 je raditi na proširenju mreže nacionalnih centara kompetencije (eng. National Competence Centers – NCC) na najefikasniji način s ciljem daljnjeg razvoja centara za računarstvo visokih performansi i uspostavljanja NCC u još 34 zemlje.

Bosna i Hercegovina je dobila svoje mjesto u EuroCC2 projektu koji treba da krene u januaru 2023. godine. Kroz EuroCC2 Bosna i Hercegovina će formirati vlastiti NCC koji će biti dio mreže 12 013 istraživača i naučnika širom Europe.  Za uspostavu NCC u Bosni i Hercegovini kroz EuroCC2 projekt osigurano je preko 1 milion eura investicije. Uslov da ova sredstva budu odobrena je ulazak Bosne i Hercegovine u program „Digitalna Europa“.

Aktivnosti iz dijapazona programa “Digitalna Europa” navedenih u strateškim dokumentima Europske Unije koje se odnose na zemlje Zapadnog Balkana definisane su i kao strateški ciljevi različitih nivoa vlasti u Bosni i Hercegovini. Ipak, inicijativa za rješavanje pitanja članstva Bosne i Hercegovine u programu “Digitalna Europa” nedostaje.

Kroz projekte poput EuroCC2 Bosna i Hercegovina je u korak s novim trendovima i aktivno radi na poboljšanju digitalnog okružja u korist građana, kao što to čine sve članice EU, te većina naših susjeda. Naš digitalni život treba biti siguran, jednostavan i u skladu s temeljnim slobodama. Stoga je neophodno reagovati brzo i uraditi sve neophodne administrativne korake koji će osigurati uključenje BiH u program „Digitalne Europe“ kako bi ključne investicije poput ovih doprinjele sprječavanju „odliva mozgova“ s kojim se naša država susreće.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content