Indexi i prijatelji obilježavaju 60.godina koncertom u Sarajevu

Koncertni spektakl “Indexi i prijatelji“ hommage je kultnom sarajevskom bendu Indexi.

 

 
 
 
Davorin Popović

Povodom 60. godišnjice od osnivanja benda tvrtka MUSIC TIME organizirat će i producirati pet velikih regionalnih koncerata od kojih će jedan biti i u Sarajevu u Domu mladih, 25. oktobra 2022.

U ovom zanimljivom i emotivnom projektu gdje će se pjevati bezvremenski hitovi kao što su Bacila je sve niz rijeku, Sanjam, Balada, Da sam ja netko, Sve ove godine, Plima, Jutro će promijeniti sve i dr., s raznih strana svijeta okupit će se živući članovi benda: Fadil Redžić, Neno Jurin, Miroslav Šaranović, Peco Petej, Vlado Pravdić, legendarni klavijaturist Bijelog dugmeta koji je muzičku karijeru počeo u Indexima, te gitaristi Muris Varajić i Ivan Kukić.

Uz njih na binu će stati kombinacija starijih i iskusnijih, te mladih pjevača, vrhunskih vokalnih kvaliteta. Pjevat će Dado Topić, Hari Mata Hari, Zoran Predin, Neno Belan, Branko Đurić-Đuro, Dino Jelusić, Nermin Puškar, Bojana Stamenova, Amel Čurić, Tamara Todevska, Dejan Cukić.

Indexi su najdugovječnija i najznačajnija bosanskohercegovačka pop rock grupa i jedna od najboljih ex-yu grupa koja je žarila i palila od 1962. do 2001. godine. U tom su razdoblju objavljena dva studijska albuma, 27 singlova, te 12 kompilacijskih albuma, no poznato je i to da je više njihovih pjesama do sada nije objavljeno.

Prvi nastup Indexi su imali u jesen 1962. u sarajevskom Domu milicije. U početku su svirali instrumentalnu muziku i to obrade svjetskih hitova svojih uzora The Shadows, The Kinks i Cliffa Richarda a kasnije su počeli snimati i svirati i svoje pjesme. Posljednji koncert Indexa održan je u Banja Luci, u dvorani Borik 5. maja 2001. Nakon što je nenadmašni pjevač Davorin Popović umro 18. lipanj 2001., grupa prestaje da postoji. Gitarist Slobodan Bodo Kovačević je umro 22. travanja 2004. godine, bubnjar Đorđe Kisić 25. novembra 2005., a nedavno nas je napustio i legendarni Korenlije Bata Kovač.

Ulaznicu za ovaj koncert možete osigurati na blagajni BKC-a, na platou Skenderija, sistem kupikartu.ba.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content