Ishrana na putovanju

U posljednje vrijeme gotovo da je postalo pravilo da prilikom putovanja se trudimo što više hrane spremiti kod kuće, često zbog same ekonomske strane ali i nesigurnosti u ono što će nam biti servirano. Pri tome svakako pažnju morate posvetiti i pakovanju jer ukoliko putujete  avionom, na aerodromu hranu morate imati dobro umotanu, pa time ostavite saft, preljeve kod kuće da biste izbjegli neženjene situacije. 

Foto: Pixabay – LuckyLife11

Putovanje automobilom ili autobusom je nešto sasvim drugo, posebno ukoliko je riječ o dužim relacijama gdje su grickalice neizostavne. Stoga predlažemo vam:

1) Suho voće i mješavina orašastih plodova – uradite omiljeni mix od suhog voća i oraha, i složite ga u odličan obrok. Ako želite unijeti manje kalorija, žitarice su dobar izbor.

2) Sendvič od kikiriki putera – izaberite omiljeni i namažite na dvije kriške integralnog hljeba.

3) Voće – olakšate sebi tako što ćete uzeti lako prenosivo voće za vašu torbu. Pravi izbor su jabuke i banane.

4) Sendvič od puretine – stavite komade puretine između kriški integralnog hljeba i dodajte omiljeni preljev. Savjet: stavite preljev između dijelova puretine da zadržite hljeb čvrstim.

5) Komadi povrća – vrlo dobar način prehrane u putovanju. Izrežite povrće, stavite u kesu i spremni ste.

6) Proteinske pločice – izaberite one koje su od integralnih sastojaka i sa bar 8 grama proteina. Također, pazite na sadržaj šećera. Neka ima manje od 12 grama po jednoj pločici.

Kada stignete na željenu destinaciju, kao turista, mještani obično igraju na kartu vašeg nepoznavanja okoline pa su time i cijene koje se nude u centru mnogo skuplje a kvalitet neuporediv sa onim što dobiju mještani u njima poznatim lokalima. Stoga savjet broj jedan jeste dobro se informisati bilo kod turističkog vodića ili nekog mještana raspoloženog da pomogne. Što se tiče popularne ulične hrane na štandovima ili tržnicama, bez obzira na to koliko bila privlačna trudite se izbjegavati je. Ukoliko je vaš izbor restoran, provjerite koliko gostiju boravi u istom, ako restoran nikada nije pun – čak i u vrijeme najveće gužve – za to vjerovatno postoji dobar razlog.

Sljedeća stavka je voda – ako niste sto posto sigurni da je voda iz slavine sigurna za piće, držite se vode iz boce – čak i za pranje zubi. Uvijek provjerite je li čep na boci vode nedirnut. U restoranima, nekada vodu otvaraju pred vama kako biste se uvjerili da boca nije ranije otvarana. Gazirana voda vjerovatno je sigurnija od obične vode jer se boce ne mogu puniti iz slavine. Izbjegavajte led u pićima.

Elvira Leka, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content