Ispunjeni snovi dječaka s distrofijom mišića

Slovenski fotograf Matej Peljhan snimio je dirljive fotografije dječaka Luke koji boluje od mišićne distrofije. Na ovim fotografijama vidimo dječaka kako stoji, na nogama, na rukama, kako skače, roni i leti i radi sve one stvari o kojima mašta, ali ga njegova bolest u tome sprečava. Ovu seriju fotografija Matej Peljhan je nazvao ‘Mali princ’. Nastale su tako da je Matej na tlu napravio imaginarno igralište za malog Luku pa tako dječak uživa u svemu o čemu je oduvijek maštao.  

Luka ima dvanaest godina. On se nalazi u godinama kada su djeca najaktivnija. Nažalost, radi atrofije mišića, on svoje vrijeme provodi u invalidskim kolicima te može bolje pomicati samo neke od svojih prstiju. Nekada kada u svojim rukama može držati bojice, maleni Luka pokušava polako nacrtati ono o čemu mašta. Kada je to doznao slovenski fotograf Matej Peljhan odlučio je Luku snimiti u seriji fotografija pod nazivom ”Mali princ”. Ono što je najljepše u svemu da te fotografije nisu dorađivane nikakvim softverskim programima poput Photoshopa te sadrži samo šarene listove i predmete iz svakodnevnog života. Peljhan je Luku fotografirao iz ptičje perspektive i opisao ono o čemu dječak mašta. Na fotografijama je dječak aktivan i nestašan, hrabar poput gladijatora i živahan poput zrake sunca.

Fotograf je rekao kako je inspiraciju za ovu seriju dobio u činjenici da dok nismo suočeni s bolešću premalo cijenimo male stvari u kojima možemo nesmetano uživati. Podsjetio je da je uz snagu volje i mašte moguće ostvariti sve svoje snove.

Ove fotografije, inspirirane Lukom, dokaz su da tehnologija može poboljšati kvalitetu čovjekova života te njihove snove i maštanja donekle ostvariti.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content