Istanbul: Kafe Pierre Loti

Kada dođete na brdo, shvatit ćete da na pitanje „Koje je to najljepše mjesto, koje govori sve o Istanbulu?“, postoji samo jedan odgovor: „Pierre Loti“.

Tu je kafe iz kojeg se pruža najljepši pogled na biser Istanbula, Zlatni rog.

Foto: Emira Azganović

Pogled vam obuhvata cijeli Istanbul, brežuljke, Bosfor po kojem lagano klize brodovi, brodići, trajekti i tankeri; s lijeva su Galata kula i Galata most, s desna Yeni džamija i Misir-bazar, a u daljini vidiš koplja-munare Aja Sofije i Plave džamije, krovove i zidine Topkapija. 

Foto: Emira Azganović

Zapravo, radi se o mjestu čija životna priča ne seže u davnu prošlost. Njegova prošlost bilježi tek nekoliko stoljeća. No, tu ćete pronaći stari plamen davno prošlih romansi i tragove zabranjenih ljubavi. Ovo misteriozno mjesto pominje se u mnogim turskim filmovima.

Ime Pierre Loti, je pseudonim koji je koristio francuski pisac i moreplovac Louis Marie Julien Viaud, koji je bio ludo zaljubljenu Istanbul. U Istanbul je prvi put došao1876. godine, dok je služio kao pomorski oficir. Bio je zadivljen prekrasnim pogledom sa mjesta na kojem je uživao u kafi. Ovdje je napisao dio svojih djela inspirisan boravkom u Istanbulu. Od tog vremena, brdo kao i kafe nosi njegovo ime.

Foto: Emira Azganović

Upijajući prekrasni pejzaž oko sebe, Pierre Loti je ispijajući kafu ovdje napisao neke od svojih najboljih literarnih djela. I upravo je tako, sasvim nenadano, njegov ritual donio veliku popularnost ovom mjestu. Ljudi koji ovdje dolaze piti kafu, zadivljeni su ljepotom prirode i historijskih znamenitosti.

Foto: Emira Azganović

Foto: Emira Azganović

Foto: Emira Azganović

 Kultura ispijanja kafe na brdu prerasla je u legendu i kafe Pierre Loti postao je glavna stanica za sve one koji žele istražiti historijski poluotok. Domaći i strani turisti dolaze ovdje na doručak i kafu, i uživaju u prekrasnom pogledu na Zlatni rog. Budući da se radi o jednom od tradicionalnijih i konzervativnijih gradskih područja, nećete moći dobiti alkoholno piće, čak ni u hotelu.

Radno vrijeme je od 08:00 ujutro do ponoći.

Ne primaju kreditne kartice.

Foto: Emira Azganović

Do gore možete doći autobusom sa stanice Eminönü do stanice Eyüp. Na toj liniji saobraća nekoliko autobusa i to: 44B, 99 i 36CE. To je vjerovatno najbolje rješenje ako ste odsjeli u starom dijelu grada (Sultanahmet). Ukoliko ste odsjeli u Taksimu, do stanice Eyüp možete doći autobuskom linijom 55T ili 55 M.

Ako se opredijelite da do brda Pierre Loti idete žičarom, nećete se pokajati. Putem će vam se činiti da Zlatni rog možete dohvatiti rukom. Za ovu vožnju vrijedi Istanbulska kartica za javni prevoz

Emira Azganović, Furaj.ba

ISTANBUL – VRATA ORIJENTA

FRANCUSKA ULICA U ISTANBULU

ISTANBULSKI MOSTOVI

PALATA TOPKAPI

ISTANBULSKA KARTICA ZA JAVNI PREVOZ

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content