Istanbul voli mačke

Istanbul je poznat po svojim mačkama koje predu na ulicama, čuče na ćoškovima, sjede na prozorima, ispred dućana, kompanija, odmaraju se u okruzima velikih džamija… Razlika između njih i maca u brojnim drugim gradovima svijeta je da one nisu nimalo uplašene niti se sakrivaju od prolaznika, a i dobro su uhranjene.

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

U Istanbulu živi veliki broj mačaka, na hiljade, a odnos prema njima dokumentovan je i u jednoj od turskih izreka, koja kaže: “Ako ubiješ mačku, potrebno je da sagradiš džamiju da bi zaslužio oprost od Boga.”

Turci debeljuškaste ljubimce često nazivaju Tombili, a jedna mačka koja je bila poznata po ovom imenu zbog svog nonšalantnog ponašanja prema ljudima koji su se htjeli s njom igrati zadobila je armiju simpatizera. Tombili je živio u Ziverbeyu, dijelu distrikta Kadıköy, čiji su ga stanovnici voljeli. Nakon što je objavljena njegova fotografija pokazujući ga kako sjedi na jednom od omiljenih mu mjesta, koja je hiljadama puta podijeljena na društvenim mrežama, Tombili je postao senzacija, pa su ga zavoljeli i mačkoljupci širom planete. Poslije smrti, 17.000 ljudi potpisalo je peticiju da se Tombiliju oda službeno počast za doprinos javnom životu, a lokalni kipar Seval Şahin napravio je njegovu bronzanu skulpturu.

Foto: Furaj.ba

Foto: Furaj.ba

Kako živi mačija populacija u Istanbulu dočarava također Facebook stranica Cats of Istanbul, koju prati preko 77 hiljada ljudi, a nešto iz njihovog života donosi vam i galerija fotografija Furaj.ba novinara.

Fotografije: Furaj.ba

Zato što jedan članak nije dovoljan….

DALILA OSMIĆ: OTKRILA SAM TAJNU ISTANBULSKIH MAČAKA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content