Istanbul – kartica za javni prevoz

Istanbulska kartica (turski: Istanbul Kart) je karta za korištenje svih usluga javnog prevoza. Planirate li koristiti sve prednosti javnog prevoza tokom boravka u Istanbulu isplati se kupiti je i može je koristiti više osoba.

Foto: Furaj.ba

Kartica je uvedena u upotrebu 2009. godine. Radi se o beskontaktnoj ili RFID (identifikacija putem radio frekvencije) kartici za plaćanje usluga javnog prevoza. Ovu prepaid karticu s lakoćom možete dopunjavati, prema potrebi.

Prednosti kartice

Brojne su prednosti korištenja istanbulske kartice u odnosu na kupovinu žetona ili karte svaki put kad koristite neko od sredstava javnog prevoza.

Ova višenamjenska kartica služi za plaćanje usluga javnog prevoza u svim prevoznim sredstvima, dakle važi i u autobusu, metrou, trajektu, kosom liftu i tramvaju. Osim toga, u većini navedenih prevoznih sredstava više nije moguće platiti gotovinski, te ćete svakako morati kupiti žeton ili kartu prije ulaska u vozilo.

Istanbulska kartica je prepaid kartica koju s lakoćom možete dopuniti, kada se za to ukaže potreba. To znači da ne morate stojati u redu (te zbog toga možda propustiti autobus ili tramvaj) da biste kupili kartu, svaki put kada Vam zatreba usluga javnog prevoza. Dopunjavanje sredstava na kartici možete obaviti na velikom broju automata, i u većini slučajeva nećete morati čekati u redu.
Upotreba ove kartice krajnje je jednostavna. Nije neophodno staviti karticu na čitač, dovoljno je prinijeti karticu čitaču. U većini slučajeva nije neophodno ni vaditi karticu iz novčanika, torbice ili tašne. Nakon što ste izvršili plaćanje, čitač će emitovati zvučni signal, a ekran na čitaču bit će osvijetljen, te će biti ispisan preostali iznos sredstava na kartici. U slučaju da na kartici nema dovoljno sredstava, na ekranu će biti ispisana sljedeća poruka: Kontör Yetersiz.

Ovu karticu može koristiti više osoba. Naime, nema potrebe za kupovinom više kartica, jer je jedna istanbulska kartica dovoljna za pet osoba. Nakon što prvi putnik iskoristi karticu za plaćanje karte, treba proći kroz pokretnu rampu, sačekati nekoliko sekundi, te predati karticu drugom putniku koji će je prinijeti čitaču i izvršiti plaćanje.

Foto: Furaj.ba

Dopunu kartice možete izvršiti na većini kioska ili malih trgovina (potražite natpis: Akbil Dolum Noktası) koji nude ovu uslugu, ili u tu svrhu možete iskoristiti namjenske automate raspoređene na većim prometnim čvorištima. Automati prihvataju novčanice od 5, 10, 20 i 50 TL, te imaju mogućnost davanja uputa za korištenje na više jezika.

Popusti: Korištenjem kartice ostvarujete popust od 10% u odnosu na uobičajenu cijenu karte. Umjesto plaćanja 2 TL po vožnji, za Vas vožnja košta 1,95 TL. No, tu se priča o popustima ne završava. Naime, unutar perioda od dva sata dozvoljeno Vam je pet transfera, a svaki transfer koštat će manje, te će već za prvi transfer naknada iznositi 1,25 TL.

Ovu karticu možete nabaviti na svim prometnim mjestima, poput aerodroma ili stanica Sultanahmet, i Eminönü.  Za kupovinu karte morat ćete izdvojiti bespovratni iznos od 10 TL, koliko iznosi naknada za karticu i uslugu njenog korištenja, uz iznos po Vašem izboru, koji će Vam biti na raspolaganju na kartici, za korištenje usluga javnog prevoza.

Zato što jedan članak nije dovoljan…

ISTANBUL – VRATA ORIJENTA

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content