Istraživač ajkula iz BiH voditelj ekspedicije Discovery Chanella i Explorers Cluba

Bosanskohercegovački ihtiolog, prvi i uspješni istraživač ajkula u našoj državi, Andrej Gajić izabran je među pet naučnika u svijetu za voditelja ekspedicije čuvenog američkog Discovery Chanella i Explorers Cluba.

“Biti izabran na ovako kompetitivnom konkursu, zajedno sa još samo pet naučnika u svijetu, jedno je od najvećih priznanja koje sam dobio u svom radu, ali isto tako i snažna motivacija da idem još dalje ako Bog da”, rekao je Gajić.

Gajić je dobio udruženi poziv čuvenog Explorers Cluba (New York) i Discovery Channela, što se dešava prvi put u historiji, za voditelje ground-breaking naučnih studija u svijetu – sa desetinama hijada iznimno kvalitetnih, prijavljenih kandidata. Podsjećamo, Discovery Channel je američki program koji emitira dokumentarne filmove, i to najčešće o popularnoj nauci tehnologiji i historiji, a Explorers je elitni klub u New Yorku koji služi kao mjesto okupljanja istraživača, naučnika i novčane elite koja finansira ekspedicije. Među članovima su astronaut Buzz Aldrin, predsjednik Teddy Roosevelt, izvršni direktor Amazona Jeff Bezos i filmski redatelj James Cameron.

U okviru “Plastic Sharks” ekspedicija koje vodi, radit će na temu utjecaja (mikro)plastičnog otpada na ajkule i raže Mediteranskog mora, uključujući i neizostavni Jadran. Proučavajući učinke okeanske plastike na morske pse, ova će ekspedicija krenuti u Jadransko more sa naučnom misijom kako bi proučila kako ljudski plastični otpad djeluje prema prehrambenom lancu i prema glavnim zvijerima u okeanu.

Andrej A. Gajić je patobiolog, naučnik, predavač, ronilac, ROV pilot i padobranac. Osnivač je i direktor regionalnog Centra za marinsku i slatkovodnu biologiju Sharklab ADRIA. Kao rukovodilac Shark Tales, National Geographic (Washington, D.C), radio je na razumijevanje negativnog utjecaja ratnog otpada i teških metala na razvoj bolesti morskih pasa i raža u Mediteranu. Danas, kao voditelj ekspedicije u EC Discovery Channel radit će na utjecaju (mikro)plastike na morske pse Atlantika.

Kroz svoju karijeru objavio je više od 60 naučnih radova i dvije knijige, od kojih je posljednja dobila zvaničnu podršku ministarstava naše države, Hrvatske i Slovenije. Njegov privatni i poslovni život prati i National Geographic Vocies udžbenik za napredni engleski jezik za srednje škole. Predavao je na više od 40 konferencija u Sjedinjenim Američkim Državama, Engleskoj, Gruziji i dalje. Njegov rad aktivno finansiraju Rufford, National Geographic, Discovery, Explores Club, Ensemble, PADI i mnogi drugi. Autor je nekoliko dokumentaraca, a o njegovom radu aktivno izvještavaju National Geographic, NatGeo WILD, Discovery Channel, FOX, Deutsche Welle i preko 200 drugih medija.


Andrej Gajić – Uspješni istraživač ajkula iz BiH | Furaj.ba

Da je BiH zemlja bogata stručnjacima pokazuje i slučaj 27-godišnjeg Andreja Gajića, koji se priključio timu stručnjaka National Geographica kao voditelj istraživanja morskih pasa u Mediteranskom bazenu. On je i jedan od suosnivača evropske institucije za istraživanje i zaštitu morskih pasa Sharklab International sa sjedištem na Malti.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content