Iz njemačke kuhinje – Najslađa zavodnica i tri ukusna mušketira

  Iz njemačke kuhinje – Najslađa zavodnica i tri ukusna mušketira

  Njemačku kuhinju odlikuje bogata i zanimljiva historija, koja je doprinijela raznolikosti kulinarske kulture u različitim regijama zemlje. Začeci jedinstvene njemačke kuhinje zabilježeni su u drugoj polovini 19. vijeka, zajedno s ujedinjenjem Njemačke u jednu državu. Ovog puta pišemo o poslastici koja je osvojila cijeli svijet, te neuobičajenim delicijama koje vrijedi probati

  ©Tourismus+Congress GmbH Frankfurt am Main

  Frankfurtski zeleni sos

  Kako su zeleni sosevi poznati vjekovima u Italiji i Francuskoj, nije sigurno da li su njegov recept u Frankfurt donijeli francuski imigranti ili, ipak, italijanske trgovačke porodice. Najvažniji sastojak predstavlja sedam posebnih bilja latinskih naziva: Borago officinalis, Anthriscus cerefolium, Lepidium sativum, Petroselinum crispum, Sanguisorba minor, Rumex acetosa, te Allium schoenoprasum. Može se servirati uz paradajz i kuhana jaja, kuhanu govedinu ili ribu. Ukoliko pravite sos za dvoje, potrebno vam je: 250g bilja, 250g kiselog vrhnja s 20 do 25% masti, 150g jogurta, 2 dobro skuhana jaja, 1 kašikica soka od limuna, so i biber. Operite bilje i ostavite da se osuši na papirnatom ručniku. Odstranite ljusku s jaja, stavite žumance u zdjelu za miješanje, dodajte sok od limuna, 2/3 bilja, ¼ kašikice soli, te jogurt. Izmiksajte ručnim blenderom. Umiješajte kiselo vrhnje u smjesu. Dodajte isjeckano bjelance. Na kraju, dodajte preostalo isjeckano bilje, biber, so i sok od limuna. Držite u frižideru najmanje sat vremena.


  © TASH/ I. Wandmacher

  Pharisäer & Eiergrog

  Svojevremeno jedno od simboličnih pića Frizijanaca, pharisäer, kako su ga zvali, sada vole svi širom Schleswig-Holsteina. Ovaj spoj vruće kafe s dodatkom ruma i šećera, ukrašen šlag kremom, najbolji je odgovor zimskoj hladnoći. Porijeklo vodi s poluotoka Sjevernog mora, Nordstranda, gdje se spominje u 19 vijeku. Popularan poput pharisäera, ili možda čak i više, heligolandski je eiergrog, vrući napitak od žumanca, šećera, ruma i vode. Dok neki upozoravaju da može poljuljati čak i snažnijeg muškarca, drugi misle da je jednostavno samo ukusan. Kako god, podignite čaše i kažite prost.

   

  ©Tourismus Marketing Baden-Württemberg

  Švarcwald torta

  Riječ je o najslađoj zavodnici u Schwarzwaldu. Nije bitno gdje je nastala: već 1915. u Radolfzellu ili tridesetih godina u jednoj kafeteriji u Tübingenu, Švarcvald torta priču o svom svjetskom uspjehu počela je pisati iz Baden-Württemberga. Najvažniji sastojci su voda od trešanja Schwarzwalda, dajući joj neodoljiv ukus, kao i, naravno, trešnje. Koliko će ih sadržati jedna torta, odlučuje slastičar.