Red Bull – Izabrano top 50 fotografija iz avanturističkih i akcionih sportova

Najboljih 50 fotografija je izabrano u takmičenju Red Bull Illume Image Quest 2023, a najbolji fotografi iz svijeta avanturističkih i akcionih sportova spremni su za ceremoniju dodjele nagrada Red Bull Illume Winner Award Ceremony, koja će se održati u Söldenu u Austriji između 28. i 30. novembra.

Red Bull Illume prikazuje najkreativnije i najzanimljivije fotografije na planeti dok istovremeno otkriva strast, stil života i kulturu fotografa koji ih snimaju. U prethodnom izdanju za 2021. godinu fotografi su poslali hiljade svojih fotografija, a titulu ukupnog pobjednika (Overall Winner) osvojio je Will Saunders za svoju fotografiju padajućeg penjača u Utahu u SAD-u.

Otkad je objavljen izbor najboljih 250 fotografija za 2023. godinu, kreativna zajednica je u nestrpljivom isčekivanju, a sada je poznato koje su fotografije ušle u top 5 iz svake od deset kategorija za sedmo izdanje Red Bull Illumea. Selekciju je obavio žiri koji čine 52 stručnjaka iz fotografske industrije širom svijeta.

Neke od fotografija su nastale u opasnim situacijama koje su predstavljale veliki rizik po fotografe. Australac Ted Grambeau je fotografisao surfera Rodriga Reinosa koji je bio na vrhu talasa te je “lansiran” unazad preko njega. Završio je na suhom grebenu, ali nije bio povrijeđen. Spasio ga je surfer Matahi Drollet sa svojim vodenim skuterom. Grambeau se i sam našao u istoj situaciji nekoliko dana kasnije, a jedina “žrtva” bila je njegova oprema, odnosno fotoaparat.

Život  Jana Faßbendera se okrenuo naglavačke 2017. godine kada mu je dijagnosticiran rak mozga dok je bio na putovanju u Čileu. To je rezultiralo više umjetničkim, arhitektonskim smjerom u njegovom radu.

“U ovom slučaju, arhitektura je izgrađeni, strukturirani i planirani dio posla, a s druge strane vidite skatera, prirodnu i živu tačku”, kazao je Nijemac.

Svi finalisti su pozvani na ceremoniju Red Bull Illume Winner Award, koja će se održati od 28. do 30. novembra. Bit će nagrađeni pobjednici u deset kategorija, kao i ukupni pobjednik. Najboljih 50 fotografija će biti izloženo na lightboxevima veličine 2×2 metra u Söldenu do 21. decembra.

Izložbena turneja počinje Berlin Travel Festivalom, koji će se održati od 1. do 3. decembra, nakon toga slijedi izložba u Hangaru-7 u Salzburgu između 13. decembra 2023. i 4. februara 2024. godine, prije nego krene u ostatak svijeta.

Limitirano izdanje Red Bull Illume 2023 Photobooka sadrži najboljih 250 fotografija uključujući nevjerovatne priče koje stoje iza njih, kao i biografije najboljih 50 finalista mogu se pogledati ovdje.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content