Izbor za stablo godine u Bosni i Hercegovini – TvojCO2

U okviru platforme za klimatsku akciju TvojCO2.ba, UNDP u Bosni i Hercegovini Vas poziva da zajedničkim promotivnim snagama mobilizujemo sve ljubitelje prirode da nominuju stabla posebne vrijednosti za kampanju „Stablo godine u Bosni i Hercegovini“, kako bismo zajedno skrenuli pažnju na jedinstveno bogatstvo prirode BiH i ukazali na vrijednost očuvanja šuma u borbi protiv klimatskih promjena.

Više od polovine teritorije Bosne i Hercegovine prekriveno je bogatim šumama izuzetne raznolikosti. Brojni gradovi i sela su također ukrašeni vrijednim primjercima drveća. Šume i pojedinačna stabla imaju ključnu ulogu u prečišćavanju voda, sprječavanja klizišta i regulaciji temperature, ali su vezana i za duhovne i tradicijske vrijednosti naših krajeva.

Svako stablo je svijet za sebe. Širom Bosne i Hercegovine postoje vrijedna i stara stabla koja zaslužuju zaštitu i promociju njihovih vrijednosti. Možda su neka od njih već našla svoje mjesto u do sada predloženim stablima – istražite postojeće nominacije!

Od 23. septembra do 21. oktobra 2022. svako može predložiti jedno ili više stabala za koja smatra da trebaju ponijeti titulu „Stablo godine u Bosni i Hercegovini.“ Pobjednici će biti proglašeni nakon perioda javnog glasanja na TvojCO2.ba, koje će trajati od 01. novembra do 11. decembra ove godine. Osobe koje budu nominovale prvih dvadeset stabala po glasovima javnosti bit će nagrađene solarnim punjačima.

Osim toga, sada je najbolje vrijeme i da brzo i lako doprinesete obnavljanju i očuvanju šuma u Bosni i Hercegovinu kroz kupovinu sadnica stabala na TvojCO2.ba!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content