Izlet iz Singapura na prašumski otok Pulau Ubin

Iako je Singapur jedan od najljepših ili barem najmodernijih gradova na svijetu, nakon nekog vremena imate potrebu pobjeći iz betonske džungle. Srećom, veoma blizu, na otoku Pulau Ubin možete naći netaknutu prirodu i jedino selo ili “kampong” preostalo u Singapuru.

Fotografije i tekst: Iman Azganović

Ako nikada prije niste imali susret s prašumskim otokom, vjerovatno ćete se osjećati kao da ste u filmu Pirati s Kariba. Visoke palme, netaknuta priroda, tirkizno more, drveni molovi – savršen vikend izlet.

Da biste došli do otoka morate pratiti MRT zelenu liniju do stanice Tanah Merah (mape voznih linija možete naći u svakoj stanici). Odatle sjedate na autobus broj 2 prema Changi Point Ferry Terminalu. Provjerite da li ste stali u pravi red – prema Pulau Ubinu. Vožnja ovim malim brodovima s maksimalno 12 ljudi košta 3 SGD u jednom pravcu, što je otprilike 3,70 KM.

Na samom otoku možete dobiti mape i iznajmiti bicikla za između 5 i 12 singapurskih dolara. Obavezno ponesite dovoljno vode, 1,5 l najmanje, kremu za sunčanje, sprej protiv komaraca, kišobran ili kabanicu.

Najpoznatija destinacija na samom otoku je Chek Jawa. Ako idete biciklom, morat ćete ga ostaviti na parkingu pred ulazom, nakon dvadesetak minuta vožnje. Tu ćete moći proći kroz Put drveća, te u zavisnosti od plime vidjeti interesantne morske životinje. Na putu se često nalaze velike mape koje će vam pomoći da zadržite ispravan smjer kretanja.

Vjerovatno ćete imati priliku da vidite majmune. Nisu nimalo plašljivi, što vam omogućava da im priđete relativno blizu, no, imajte na umu da ste uvijek u opasnosti da vam nešto ukradu. Stoga se savjetuje čuvanje dragocjenih stvari na sigurnom mjestu!

Među drugim životinjama koje ćete možda imati sreću vidjeti su vidre, vodeni monitori – gušteri i do 3 metra dugi, divlje svinje, bezopasne s izuzetkom ako ih pokušate hraniti, te u veoma rijetkim slučajevima morske krave i delfini.

Otok je dom raznim vrstama neobičnih ptica i leptira, a, pretpostavlja se, i leopard mačkama koje imaju veličinu domaće mačke i koje su izumrle u ostatku zemlje.

Bilo bi idealno da prilikom posjete ne naiđete na neke od tamošnjih zmija, uključujući i kraljevsku kobru. Iz sigurnosnih razloga izletnicima se savjetuje da izbjegavaju da hodaju po šumi noću kao i da ne zalaze previše u močvarna područja, pogotovo oko magrova drveća. Zmije, uglavnom, nisu agresivne i neće napasti, osim ako su isprovocirane. U slučaju da vidite jednu, samo se polako udaljite. Ohrabrujuća činjenica je da Singapur već godinama nije imao smrtni slučaj od ujeda zmije, što ukazuje na to da prisustvo zmija, ipak, nije zabrinjavajuće.

Na otoku se nalazi nekoliko mjesta za kampovanje i ribolov. S velikom pažnjom poštujte pravila, između ostalog, o odlaganju otpadaka, plivanju, sakupljanju školjki i ribolovu u zabranjenim područjima, jer su kazne visoke.

Posjećujući otok, dakako, možete i ručati. Želite li se samo zasladiti desertom, onda ne propustite probati Thai sladoled od kokosa, koji se poslužuje u kokosu uz koji također dobijete kokosovu vodu-mlijeko.

Ako ne planirate provesti noć na otoku Pulau Ubin, dobro bi bilo da ga napustite prije 17 sati. Razlog je jednostavan: iako ćete na nekim mjestima vidjeti da transport nazad radi cijeli dan, to nije uvijek tačno.

Iman Azganović, Furaj.ba  

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content