Izletište Javorov Do: Bijeg od svakodnevnice

BiH Bucket List Challenge

Izazov #14 – Uživaj u prirodnom ambijentu Javorovog Dola

Locirano na nadmorskoj visini od 1250 do 1350 metara, izletište Javorov Do polako postaje sinonim za sport, zdravlje i zabavu.

Foto: Furaj.ba

Izletište Javorov Do nudi sadržaje kojih ćete se uvijek rado sjećati. Više od 35km označenih planinskih staza za šetanje ili biciklizam. Individualno dizajnirane i napravljene zone za vježbanje u prirodi, spuštanje ZipLine-om, baby ski lift, obilazak pećine, boćanje,vožnje kvadovima, tubing, teambuilding igre i mnogo toga.

Foto: Furaj.ba

Adrenalinski spust

Za ljubitelje adrenalina postoje 4 ziplinea: jedan za najmanje, dva za veću djecu i jedan veliki za sve uzraste koji ide od kule Javorovog Dola do jezera – 400 metara adrenalin spuštanja.


Foto: Furaj.ba

Zone za sport i kulturu

Među sadržajima posebnu pažnju plijeni Motorik park, individualno dizajnirana zona za vježbanje u prirodi, koja privlači sve korisničke grupe, a djeca su ga opisala kao najbolje igralište ikad napravljeno. Zahvaljujući unikatnim spravama i kombinacijama prepreka ovdje ćete doživjeti velike izazove podstičući dodatni razvoj tijela i njegovih mogućnosti. U svakom slučaju, korisnik može birati različite aktivnosti koje odgovaraju njegovim trening ciljevima.

Mnogi će se složiti da je Kameni amfiteatar, prvorazredna kulturna atrakcija u prirodnom okruženju, najljepši detalj izletišta Javorov Do, gdje zauzima centralno mjesto, smješten u prirodno oblikovanoj vrtači, reljefnom fenomenu karakterističnom za kraška područja. Amfitetar je izgrađen s ciljem očuvanja i poboljšanja kulturnog naslijeđa i tradicije, a  sa svojih stotinjak sjedećih i stajaćih mjesta kao i pozornicom pruža nebrojene mogućnosti za kulturne manifestacije, pozorišne predstave, književne i muzičke promocije, eko predavanja, te druge prezentacije i časove u prirodnom okruženju na olimpijskoj planini.

Foto: Furaj.ba

Restoran i domaća hrana

U restoranu su vam na raspolaganju domaća tradicionalna kuhinja i specijaliteti s roštilja te domaći sokovi proizvedeni u njihovoj maloj tvornici. Ovdje se misli na sve tako da ni vegetarijanci neće ostati gladni.

Oni koji žele hranu pripremiti sami mogu iznajmiti stolove s nadstrešnicama i ognjištima i pripremiti roštilj za svoje društvo i doživjeti nezaboravno iskustvo u prirodi i svježem planinskom zraku.

Foto: Furaj.ba

Životni događaji

I svaka rođendanska zabava postaje uzbudljivo i jedinstveno iskustvo u Javorovom Dolu. Igra Lov na blago, dječiji rođendanski sto u šumici Motorik parka, kućica na drvetu, sprave i jezero samo su neke od atrakcija.

U ljepoti, sjaju i raskoši prirode možete zakoračiti i u bračni život. Mirisi, boje jezera, šume i Kameni amfiteatar, gdje riječi poput ‘da’ zvuče čarobno, uvest će vas u novi život na najljepši način.

Kako doći

Na izletište Javorov Do se iz pravca Sarajeva dolazi glavnom cestom do Ski centra Bjelašnica (ZOI 84), nakon čega se od Hotela Maršal produži dalje lokalnom asfaltnom cestom prema Šabićima i nakon 2 km se skrene lijevo, makadamskom cestom još 1 km.

Do izletišta možete doći i pješice stazom koja vodi iz parka kod hotela Maršal. Dobro uređena staza vodi kroz šumu a putokazi vas cijelim putem obavještavaju u kom smjeru trebate krenuti. Na nagibima postoje rukohvati a umorite li se postoje i klupice na kojima se može sjesti i odmoriti tako da je ova staza pogodna i za šetnju sa djecom. 

Kontakt informacije

Zato što jedan članak nije dovoljan…

UPOZNAJ BOSNU I HERCEGOVINU KROZ 100 IZAZOVA – BIH BUCKET LIST CHALLENGE

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content