Izložba bh. muzeja na prvim “Danima Bosne” u Sloveniji

Bosansko akademsko društvo u Sloveniji (BADS) od ove godine počinje s organizacijom manifestacije “Dani Bosne/Dnevi Bosne u Sloveniji” u spomen na Povelju Kulina bana.

 

Foto: Muzej Bosanskog kraljevstva

Manifestacija “Rođendan Bosne – Dani Bosne” počet će 1. oktobra otvaranjem izložbe “Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)” MUZEJA BOSANSKOG KRALJEVSTVA.

“Izložba Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461) obuhvata ukupno deset povelja iz vremena Bosanske banovine i kraljevine, obuhvatajući period od skoro tri stoljeća. U sklopu ove izložbe prezentirane su povelje bosanskih banova, kraljeva i najistaknutijih vlastelina, od vremena bana Kulina do posljednjeg bosanskog kralja Stjepana Tomaševića. Povelje su pisane ćiriličnim i latiničnim pismom, na staroslavenskom i latinskom jeziku. U tom kontekstu posebno je specifična čuvena povelja bana Kulina koja je pisana na oba jezika i pisma. U okviru ove izložbe su prikazane slike originalnih povelja izuzev povelje Kulina bana koja je prikazana u starijem prijepisu. Svaka od povelja obrađena je na način da je prikazana slika, ispis sadržaja povelje i prevod teksta na bosanski jezik. Tekstovi ovih povelja govore o elementima bosanske državnosti, jeziku, pismu, državnom ustrojstvu, teritoriju, granicama, privredi, ekonomiji, trgovini, odnosno o najvažnijim državnim interesima. Posebnu pozornost privlače povelje koje ukazuju na promjene teritorijalnog opsega srednjovjekovne bosanske države. Kroz ovih deset povelja moguće je pratiti osobine bosanske pismenosti i staroslavenskog jezika koji je tadašnjim bosanskim susjedima u 15. stoljeću bio poznat i pod imenom bosanski jezik. Odabrane povelje prate transformaciju bosanske države iz banovine u kraljevinu i upravo jedna povelja kralja Tvrtka I nudi odgovore na niz pitanja o uzdizanju Bosne u rang kraljevstva. Kroz ovih deset povelja se kristališe čitava paleta iskazivanja: od iskrenih ispovijesti, preko hladne diplomatije, do potpune neiskrenosti. Cilj izložbe jeste približiti građankama i građanima Bosne i Hercegovine glasove srednjovjekovnih Bošnjana u njihovom izvornom obliku. Transkripcija i prevod povelja omogućavaju svima zainteresiranima da na osnovu pročitanih rečenica bosanskih vladara i vlastelina donesu vlastiti sud o određenim događajima iz historije bosanskog srednjeg vijeka”, izjavio je Enes Dedić u najavi izložbe.

Potpredsjednica BADSA Adriana Kuči kazala je da je riječ o manifestaciji koju Bosansko akademsko društvo u Sloveniji ove godine organizuje po prvi put, s obzirom na to da je društvo i počelo s djelovanjem u ovoj godini, a s namjerom da napravi manifestaciju koja će postati tradicionalan jesenji događaj u Sloveniji. “Dani Bosne/Rođendan Bosne” je obilježavanje augustovske godišnjice Povelje kulina bana, kao prvog državničkog dokumenta u kojem se spominje naša domovina.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content