IZLOŽBA MEDIJSKE UMJETNOSTI “FORM EMBRACED”

Goethe-Institut Bosne i Herzegovine i ZKM | Centar za umjetnost i medije Karlsruhe s radošću najavljuju dodjelu NEW GENERATION MEDIA ART AWARD-a za mlade medijske umjetnike i umjetnice u Bosni i Hercegovini. Izložba “FORM EMBRACED” svečano će biti otvorena 31. augusta 2023. godine u 18:00 sati u Goethe-Institutu. Prisutnima će biti predstavljenja četiri djela finalistkinja, nakon čega će biti proglašena dobitnica.

Izložba “FORM EMBRACED” pruža uvid u kreativnost mladih medijskih umjetnica iz Bosne i Hercegovine. Finalistkinje, Ljiljana Arsić iz Trebinja, Irma Bajramović iz Sarajeva, Milena Ivić iz Banja Luke i Nastasija Puhalo iz Trebinja, privukle su pažnju žirija takmičenja svojim inovativnim djelima.

 

Od 19:00 sati, umjetnice iz Sarajeva, Banje Luke i Trebinja će voditi posjetitelje kroz izložbu, pružajući im dublji uvid u proces nastajanja i inspiraciju za  izloženih djela.

U 20:00 sati bit će održan Artist Talk, na kojem će umjetnice zajedno s kustosom projekta i izložbe Zulfikarom Filandrom i  članicama žirija, dr. Majom Zećo, interdisciplinarnom umjetnicom i docenticom za savremenu umjetnost na Gray’s School of Art i Robert Gordon University, te dr. Senkom Ibrišimbegović, direktoricom JU “Gradski Muzeji” Sarajeva, razmotriti svoje takmičarske doprinose.

NEW GENERATION MEDIA ART AWARD 2023. svjedoči značaju i potrebi  poticanja mladih talenata. Ukupno 14 studenata i studentica Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, Banjoj Luci, Trebinju i Širokom Brijegu, kao i mladih umjetnika i umjetnica u dobi od 18 do 27 godina, u maju ove godine su predali svoje vizionarske koncepte za nova medijska umjetnička djela Goethe-Institutu. Deset njih je imalo priliku učestvovati na trodnevnoj radionici pod vodstvom bosanskohercegovačkog umjetnika i kustosa Zulfikara Filandre te razviti svoje ideje i predstaviti ih u Pitchu.

 

Finalistkinjama su dodijeljena sredstva za produkciju rada. Svečana dodjela NEW GENERATION MEDIA ART AWARD-a 2023. održat će se u okviru otvorenja izložbe 31. augusta u 18:00 sati. Dobitnica nagrade bit će nagrađena stipendijom za inspirirajući boravak u ZKM Karlsruhe 2023. godine.

 

NEW GENERATION MEDIA ART AWARD 2023 je značajna inicijativa Goethe-Instituta koja potiče rast novih medija u umjetničkoj sceni Bosne i Hercegovine. Projekt omogućava mladim umjetnicima i umjetnicama pristup međunarodnoj medijskoj umjetničkoj sceni i podržava njihov umjetnički razvoj.


 

Za dodatne informacije:

Kontakt osoba: Ajla Eljšani-Arnautlija

Telefon: +387 61 262 758

E-mail: ajla.eljsani-arnautlija@goethe.de

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content