Izložba o kultnim Indexima u Štrosmajerovoj ulici

U četvrtak, 28. decembra u 19 sati u sarajevskoj ulici Štrosmajerova bit će upriličeno svečano otvorenje multimedijalne izložbe “Sarajevska muzička scena INDEXI – u svemu naj, naj, naj…

Foto: Arhiv

“Program otvaranja koji nas uvodi u svijet Indexa – historiju Sarajeva biti će prilika pripadnicima svih generacija da osjete “duh Sarajeva” kojim Sarajevo ove godine na poseban način zrači i vodi nas u susret Novoj godini.

Sarajevo je grad koji ima svoje simbole, a jedan od tih simbola su Indexi. Ponosni smo što u kulturnoj mapi prednovogodišnjih dešavanja zahvaljujući Turističkoj zajednici Kantona Sarajevo i Ministarstvu kulture i sporta Kantona Sarajevo u Štrosmajerovoj ulici Općine Stari Grad biti će upriličena izložba o Indexima.

Izložba o ‘grupi’ koja je promjenila naš način razmišljanja, stil života mnogih građana grada i ujedno bila jedan od graditelja, avangarda onoga što se zove ‘sarajevski duh’, DNK po kojem nas prepoznaju i vole.

Želja nam je, da bar na trenutak, budemo prvi, koji će uručiti novogodišnji poklon građanima Sarajeva. Želja nam je da gostima Sarajeva putem izložbe dočaramo, otkrijemo i ispričamo priče o istoriji života grada, da upoznaju naše simbole. Neka Indexi budu u Štrosmajerovoj ulici domaćini, a ‘sarajevski duh’ poželi dobrodošlicu”, riječi su Amine Abdičević – autorice.

Ljepotu grada čine svjetla
Ulična vreva kad grad se budi
Grad čine gradom kuće i zdanja
A ipak najviše ljudi

“Ovim stihom sjećamo se onih koji bi bili ponosni na nas i bili sa nama ove večeri, a znamo da je njihov duh prisutan, Esad Arnautalić, Davorin, Bodo, Alija Hafizović Haf, Vlado Pravdić, Janes Tadić... kao i mnogi drugi koji su živjeli Indexe.

Posebnu zahvalnost za lični doprinos realizaciji izložbe dugujemo Ismetu Nuni Arnautaliću kao i Fadilu Redžiću, Zlatanu Izetbegoviću, Zoranu Kuburi, Bojanu Hadžiabdiću, Ljubomiru Pavloviću, Ognjenu Tvrtkoviću i Siniši Škarici, Mladen Jeličić – Troka”, poručuju organizatori.

Autorica projekta i izložbe je Amina Abdičević, grafički dizajn izložbe uradio je Branko Dursum.

Stručni saradnik je Sead S. Fetahagić, te autor likovnog priloga: Adis Elias Fejzić – ADDIS.

Davorin Popović – sarajevski Frank Sinatra

 

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content