Izložba “Pod nebom vedre vjere: Islam i Evropa u iskustvu Bosne”

Svečano otvorenje izložbe “Pod nebom vedre vjere – Islam i Evropa u iskustvu Bosne” bit će održano 11. oktobra, a izložba će za javnost biti dostupna dan kasnije, od 12. oktobra ove godine.

Foto: Preporod.info

Riječ je o najvećoj izložbi ikada napravljenoj o islamskoj kulturi u Bosni. Naime, nakon dvije godine istraživanja, snimanja na terenu, saradnje s muzejskim i arhivskim ustanovama i bibliotekama kustoski tim je izvršio konačnu selekciju i izložba će sadržavati oko 1.500 različitih vrsta izložbenih jedinica od slika, kaligrafskih radova do nakita i nošnje, a bit će postavljena u Collegiumu Artisticumu u Sarajevu.

Kroz 23 sekcije izložbe pokazuje se karakter bosanskih svjetova islama koji se očituje u vedrini, otvorenosti, dinamičnosti, sposobnosti za transformaciju, suživot i dijalog, kreativne odgovore na povijesne izazove s kojima se muslimani u Bosni suočavaju.

Značajno je naglasiti da će izložba, u najvećem dijelu svoga sadržaja i fundusa, predstavljati značajan doprinos osnivanju i koncipiranju muzejske zbirke Islamske zajednice, odnosno muzeja islamske umjetnosti u Bosni i Hercegovini.

Početkom oktobra izaći će i velika monografija ove izložbe, koja ima 800 stranica i sadrži slike i opise svih eksponata s izložbe. Ima oko 3.000 relevantnih kratkih informacija o različitim oblastima islamske kulture i to je jedna vrsta obuhvatnog leksikona islama u Bosni.

 

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content