Izložba “Rimski mozaici na Ilidži”

U Domu kulture na Ilidži (bivše Kino “Igman”) 30. augusta u 19 sati bit će otvorena dokumentarno-informativna izložba “Rimski mozaici na Ilidži”.

Aquae S, rimsko nalazište na Ilidži; Foto: Furaj.ba

Organizatori izložbe su Naučno-umjetničko udruženje “Kritika” i Kulturno-sportski centar Ilidža koji poručuju da je izložba zamišljena kao prezentacija edukativne postavke koja je nastala na izučavanju, kompariranju i prezentaciji sekundarne izvorne građe, literature te dosadašnjih znanja o bogatoj historiji mozaičke umjetnosti na Ilidži, a koja je vrlo često nedostupna i nepristupačna javnosti.

“Cilj je građanima, posebno mladima, predstaviti samo dio onoga što krije bogata historija ilidžanskog prostora, a posebno ona blaga koja krije antički period njenog razvoja. Tokom školovanja pomen antičke Aquae S je gotovo nezaobilazan, ali vrlo često se ne ide dalje od informacije da je postojala na području današnje Ilidže te da se neki ostaci tog naselja i dalje mogu vidjeti na području Lužana (ilidžansko naselje)”, izjavio je historičar Faris Šačić, saradnik na kreiranju izložbe.

Kao još jedan cilj je istakao sakupljanje znanja o rimskim mozaicima i njihovo predstavljanje na pristupačan način – kreirati izložbu koju će moći posjetiti svi oni koje ispunjava znanje o bogatoj prošlosti ovih prostora.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content