Izložba Safeta Zeca u Sarajevu

Izložba pod imenom “Molitva” jednog od najvećih bh. slikara Safeta Zeca bit će otvorena za građane od 18. decembra u Europe House.

Maestro Safet Zec u svom domu u Počitelju; Foto: Samir Zahirović za Furaj.ba

Izložba će biti otvorena u saradnji sa Fondacijom Ivanka i Safet Zec 15. decembra 2023. godine u 19 sati u Europe House Sarajevo (Maršala Tita 62), a građani će je moći pogledati do 31.01.2024. godine od ponedjeljka do petka od 9 do 18 sati.

Riječ je o najnovijoj postvaci djela  Safeta Zeca, svjetski poznatog maestra kojeg nazivaju i “bosanskim Michelangelom”.

Njegovi radovi će svojim snažnim prikazom univerzalnosti molitve i nade u boljitak čovjeka, zasigurno ponovo plijeniti pažnju publike. 

Tokom  otvaranja izložbe prisutnim će se obratiti: ambasador Johann Sattler, šef Delegacije EU u BiH i specijalni predstavnik EU u BiH, Safet Zec, autor izložbe, i Aida Abadžić – Hodžić, kustosica izložbe,saopćeno je iz Europe House Sarajevo.

O SAFETU ZECU 

Safet Zec, akademski slikar i grafičar, rođen je 1943. u Rogatici (BiH). Nakon završene Umjetničke škole u Sarajevu, upisuje 1964. Akademiju likovnih umjetnosti u Beogradu, gdje 1969. godine diplomira.

Magistrirao je na istom fakultetu 1972. u klasi profesorice Ljubice Sokić. Sedamdesetih godina za likovnu kritiku postaje jedan od glavnih eksponenata poetskog realizma.

Član je svih važnijih umjetničkih asocijacija u Europi. Dobitnik je brojnih domaćih i internacionalnih nagrada te priznanja, među kojima je i Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva. 2007. godine dodijeljen mu je Orden viteza za umjetnost Republike Francuske. Živi i radi u Veneciji, Sarajevu, Parizu i Počitelju, a njegova su djela izložena u značajnim evropskim i svjetskim galerijama i muzejima; u Milanu, Veneciji, Rimu, Ammanu, Parizu, Lillu…

Safet Zec je autor je djela ‘Skidanja Isusa s križa’ za crkvu Il Gesu u Rimu, koju je naslikao u povodu obilježavanja 200. obljetnice Isusovačkog reda. 2017. godine je u Veneciji izložen njegov slikarski ciklus ‘Exodus’ o temi izbjeglištva i rata.

Uz biblijske teme, velikan bh. i svjetske likovne scene posebno se u svojim ciklusima dotakao ratnih stradanja 90-tih godina prošlog stoljeća.  

O tome svjedoči i njegova kolekcija te istoimena sarajevska  izložba “Zagrljaji” , jedna od najposjećenijih postavki u Historijskom muzeju BiH.

Centralni motiv ovog impozantnog opusa su ruke, koje ovog slikarskog  maestra fasciniraju još od rane mladosti, a sam opus je inspirisan pričom o Bošku i Admiri. Tragična sudbina sarajevskih Romea i Julije bila je tek početak istraživanja i rada na temu prekinutih zagrljaja, koju je maestro Zec, s univerzalnom porukom, posvetio svim prekinutim zagrljajima u ratnim tragedijama.

Besmisao ratnog stradanja i ruke koje znače ljudskost, spojena tijela prije konačnog rastanka, slike koje odašilju svjetlost u tamnom muzejskom prostoru… – to su samo neke od karakteristika izložbe koju su mnogi s pravom svrstali  među najznačajnije kulturne događaje u BiH.

Djela o nezapamćenoj ratnoj tragediji, kao našoj obavezi sjećanja i opomeni, Zec je predstavio je  2 000. godine i u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica. Tada je publika mogla vidjeti  4 ciklusa na kojima je umjetnik radio punih 20 godina; “Exodus”, “Lica”, “Hljeb milosrđa”, “Zagrljaji”.  Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica – Potočari, rekao je prilikom otvaranja da “na slikama prepoznaje lica koja zna.” 

U Sarajevu egzistira i Atelje Safeta Zeca osnovan je 1987. godine, a od početka je bio zamišljen kao otvoreni radni i galerijski prostor, te mjesto za likovne, književne i muzičke susrete.

Tokom rata Atelje je bio značajno devastiran, a ponovo je otvoren 2003. godine i danas posjetiteljima pruža mogućnost da kroz stalnu postavku slika, crteža i grafika iz različitih perioda njegova rada upoznaju svu raskoš umjetničkog opusa velikana bh. likovne scene.

Pored izložbenih i promotivnih aktivnosti, Atelje – zbirka Zec realizira i projekte na zaštiti umjetničkih djela.

Osim što je vrhunski umjetnik, Safet Zec je promotor univerzalnih vrijednosti koje BiH na najbolji način prikazuju u svijetu.

Posjetili smo Safeta Zeca u njegovom domu u Počitelju, o čemu možete više čitati na našem portalu!

Njemu se divimo – Maestro Safet Zec

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content