Izmir i Denizli – Harmonija kulture, historije i održivosti

Sa bogatom historijom, prekrasnim pejzažima i raznovrsnim kulturnim naslijeđem, Turska je primjer održive turističke destinacije. Ostvarila je značajan napredak u promociji održivog turizma kroz Nacionalni program održivog turizma i prva je država u svijetu koja razvija obavezni nacionalni program u saradnji sa Globalnim vijećem za održivi turizam (GSTC).

Krajem septembra, naša redakcija je imala privilegiju putovati duž Egejske obale, zahvaljujući pozivu Turskog ureda za kulturu i turizam.. Imali smo priliku istražiti Izmir i Denizli, prekrasnu prirodu i stoljetnu historiju, sve uz usvajanje održivih praksi.

Sveobuhvatna putnička iskustva

Ključna snaga Turske leži u njenoj posvećenosti očuvanju prirodnih i kulturnih resursa, osiguravajući da ostanu netaknuti i dostupni za buduće generacije. Širom zemlje ćete pronaći širok spektar ekološki prihvatljivih smještajnih objekata, uključujući butik-hotele, kampove i planinske kuće koje se savršeno uklapaju u okolinu. Nacionalni program održivog turizma naglašava uključivanje zajednice, osnažujući lokalno stanovništvo i osiguravajući da ekonomske koristi od turizma budu ravnomjerno raspoređene među različitim sudionicima. Ovaj pristup je doprinio očuvanju kulturnog naslijeđa i kontinuiranom razvoju autentičnih i sveobuhvatnih putničkih iskustava za posjetioce. Osim toga, Turska se obavezala na očuvanje raznovrsnih ekosistema, uključujući šume, močvare i morske okoline.
 
Fokus na odgovornom turizmu u divljini i aktivnostima na otvorenom omogućava putnicima da istraže prirodnu ljepotu Turske, i istovremeno doprinesu njenom očuvanju. Bilo da ste zainteresovani za istraživanje drevnih ruševina, planinarenje u netaknutim planinama ili uživanje u tradicionalnoj kuhinji, inicijative održivog turizma Turske čine je privlačnom i odgovornom destinacijom za sve.
 

Umjesto brze ceste zelene površine

Prva stanica našeg putovanja je bio Izmir, prekrasan grad na egejskoj obali koji se sve više izdvaja kao destinacija usmjerena ka održivom turizmu, čemu svjedoči i činjenica da je od jula ove godine član GSTC-a. Kordon-šetalište uz obalu predstavlja izvanredan primjer posvećenosti građana Izmira održivosti. Ustrajno su zagovarali stvaranje zelenih površina umjesto prvobitno planirane brze ceste.. Danas je to jedna od najprepoznatljivijih lokacija u Izmiru, a zovu je i “plućima grada“. Šetalište je dugo više od devet kilometara i čitavom dužinom ima traku za bicikliste te mali električni tramvaj. Osim prekrasnog pogleda na marinu, duž šetnice ćete vidjeti i spomenike, muzeje, kafiće i restorane. 

 

 

Brojni izmirski hoteli posjeduju certifikat za održivi turizam i sa velikim smo zadovoljstvom odsjeli u jednom takvom - Hyatt Regency Izmir IstinyePark. Hotel se trudi smanjiti ekološki otisak, primjenjujući mjere štednje energije, smanjujući otpad i podržavajući lokalne zajednice. Zahvaljujući ovom certifikatu, hotel osigurava da gosti mogu uživati u svom boravku na način koji je društveno i ekološki odgovoran, čineći ga odličnim izborom za putnike koji traže luksuz i istovremeno brinu o očuvanju okoliša tokom svog boravka.

Iskoristiti plodno tlo Anatolije

 

Drugi dan naša je adresa bila regija Urla, u kojoj nas je oduševila „održiva gastro ponuda“.

 

U sklopu našeg obilaska u golf-autima, posjetili smo Uzbaş Arboretum, prostrano područje na površini od 200 hektara na kojem se uzgajaju različitih vrsta drveća, grmlja i drugog bilja. Na jednom mjestu vidjeti 250.000 palmi (čak 52 vrste) te druge tropske i suptropske biljke na otvorenom, prekrasno je iskustvo. Staklenik od pet hiljada kvadratnih metara dom je autohtonim turskim vrstama i desetinama jedinstvenih svjetskih vrsta. Osim prodaje i uvoza/izvoza, provode i naučna istraživanja, kako bi prilagodili palme i biljke plodnom tlu Anatolije. Arboretum je 1996. osnovala kompanija UZBAŞ  sa ciljem kreiranja održivog poslovnog ekosistema koji poštuje prirodne i geografske vrijednosti. Posebno nas je dojmilo čak 1.500 godina staro drvo masline. U arboretumu možete kupiti izvanredno maslinovo ulje i druge organske proizvode!

Ništa se ne baca

 

U blizini arboretuma uživali smo u najukusnijoj hrani koju smo ikada probali! Urla Vino Locale je šarmantan restoran sa nevjerovatnom kulinarskom ponudom. Kuhar Ozan Kumbasar sarađuje direktno sa poljoprivrednicima u regiji kako bi povećao potencijal lokalnih proizvođača i usvojio održivi gastronomski pristup. Meni se mijenja svaki mjesec, u zavisnosti od namirnica koje su u sezoni. Ozan je također usvojio održivi pristup “zero-waste” u kuhinji tako što pažljivo procjenjuje sve dijelove svakog sastojka koje koristi u receptima, kako ništa ne bi završilo u otpadu.

 

Šumska sezona diktira meni

 

Poslijepodnevne sate provodimo u šetnji šarmantnim uličicama primorskog gradića Urla. Smješten na samo nekoliko kilometara jugozapadno od Izmira, ipak nudi sasvim drugačiji ambijent i duh. Urla je poznata po prekrasnim plažama i čistim zalivima, što je čini idealnom destinacijom za one koji traže odmor uz more.

 

Večera u ovom pitoresknom gradiću nas je  oduševila. Grčki teatar iz 20. vijeka pretvoren u restoran Hiç, priprema organske proizvode koji se uzgajaju u Hiç Olive Forest, gdje se lokalni okusi interpretiraju jednostavnim metodama uz korištenje najmodernije kuhinjske opreme.

 

Ono što se pronađe u šumi diktira promjenjivi sezonski meni. U kuhinji koja se temelji na konzumaciji izvorne, neobrađene i dobre hrane, ne samo da koriste organske proizvode, već prave i vlastite proizvode, od peciva preko umaka i džemova sve do sušenog mesa. Zalaganje i trud donijeli su im EcoCook certifikat.

 

Čuvanje kulturnog naslijeđa
 

 

Treći dan našeg putovanja je bio posvećen historiji i kulturi. Put nas vodi ka unutrašnjosti, prema Denizli regiji. Na putu smo posjetili drevni grad Sardis, nekadašnju prijestolnicu drevnog Lidijskog Kraljevstva, a sada intrigantnu arheološku lokaciju koja nudi uvid u prošlost. Sardis se ponosi bogatom historijom koja seže unazad do 7. vijeka prije nove ere i odigrao je značajnu ulogu u razvoju kulture i civilizacije. Jedan od njegovih najpoznatijih simbola je Hram Artemide, koji je bio ukrašen impozantnim stubovima i skulpturama koje su nekada očaravale posjetioce.

 

Prirodni materijali kod tkanja

 

Put nas dovodi i do šarmantnog sela Birgi, koje ponosno nosi titulu UNWTO Najboljih turističkih sela. Poznato je po kulturnom naslijeđu i očuvanoj arhitekturi te tradicionalnim kućama u osmanskom stilu. Posebno se ističe kuća Çakırağe, koja je obnovljena i pretvorena u muzej. Zbog kulturnog i historijskog značaja, selo je na listi potencijalne svjetske kulturne i prirodne  baštine UNESCO-a. Birgi je sjajan primjer kako se praktikuje odgovorni turizam, uključujući očuvanje historijskih građevina, podršku lokalnim tradicijama i angažovanje zajednice u turističkim aktivnostima. Birgi osigurava da ekonomske koristi od turizma budu ravnomjerno raspoređene i da okoliš ostane zaštićen.

 

Za kraj dana ostavljamo Buldan, slikovit gradić poznat po vijekovima staroj tradiciji tkanja. Svaka tkanina se izrađuje ručno, često korištenjem tehnika prenošenih s koljena na koljeno. Ova vještina ne samo da čuva lokalnu kulturnu baštinu, već podržava i lokalne obrtnike i porodične radionice, osiguravajući održivost lokalne ekonomije. Buldanska tradicija tkanja ima i pozitivne ekološke implikacije jer se koriste prirodni materijali, poput pamuka, svile i vune koji se boje prirodnim bojama.

 

Turizam da, ali priroda prvo

 

Kruna putovanja su bile Pamukkale i antički grad Hierapolis. Ova nevjerovatna UNESCO-ova svjetska baština kombinuje prirodnu ljepotu s bogatom historijom. Pamukkale su poznate po plitkim bijelim terasama nastalih prelivanjem mineralnih voda i taloženjem minerala. 

 

Iznad Pamukkala nalazi se Hierapolis, starogrčki grad poznat po dobro očuvanim ruševinama, uključujući jednu od najvećih nekropola u Turskoj, dva rimska kupatila, bizantskim kapijama, velikim teatrom, kao i Arheološkim muzejom. U kompleksu je i Kleopatrino kupatilo, čuveni bazen poznat po bogatoj historiji i toplim termalnim izvorima s visokom koncentracijom minerala. Legenda kaže da je egipatska kraljica Kleopatra koristila ove termalne izvore za svoju njegu i ljepotu

 

U posljednjim decenijama mnogo se radi na očuvanju ove prirodne i historijske baštine. Prije upisa na UNESCO-vu listu, slaba regulacija i veliki broj turista, gradnja turističke infrastrukture i okolnih gradova doveli su do degradacije i manjeg protoka termalne vode terasi. Upravo zbog toga veći broj bazena, pogotovo u zavisnosti od sezone, danas nema vode. Vlasti su, u saradnji sa UNESCO-om, poduzele mnoge mjere kako bi zaštitile područje. Usvojeni su strogi zakoni o urbanizaciji i pažljivo se upravlja protokom termalne vode, kako bi se ostvarila ravnoteža između očuvanja prirodne ljepote i ispunjenja potreba turizma. Pristup terasama je ograničen na određene staze, po terasama se može hodati isključivo bez obuće, a pristup je pojedinim dijelovima zabranjen, kako bi se spriječila daljnja oštećenja. Ovo je dobar primjer zašto je odgovoran i održiv pristup turizmu neophodan kako bismo sačuvali ovakve bisere od propasti.

 

 

Za našu budućnost

 

Ova turistička ruta je pravi pokazatelj kako putovanja mogu zadovoljiti sve naše ukuse, a i dalje imati pozitivan utjecaj na okolinu i lokalnu zajednicu. Arheološke lokacije poput Sardisa i Hierapolisa ističu važnost čuvanja naše kulturne baštine za buduće generacije.  Održavanjem i zaštitom historijskih i prirodnih mjesta osiguravamo da ljudi iz cijelog svijeta mogu i dalje u njima uživati i cijeniti ih, doprinoseći kulturnom obogaćivanju, ali i očuvanju kulturne baštine naše planete. Odgovorno upravljanje takvim lokacijama svjedoči o harmoničnom odnosu između historije, kulture i održivosti, naglašavajući važnost čuvanja naše prošlosti za održiviju budućnost.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content