Izvor Guber vode za koji rijetki znaju

  Izvor Guber vode za koji rijetki znaju

  Ljekovite vode Gubera kod Srebrenice nekada su bile poznate širom svijeta.

  Foto: Printscreen

  Najpoznatiji mineralni i termalni izvor voda u Bosni i Hercegovini, a ujedno i najljekovitiji izvor je Guber voda, koji se nalazi u Srebrenici – jednom od najstarijih gradova u regiji koji, bez obzira na nedaće koje su ga zadesile u prošlosti, predstavlja oazu ljepote i zdravlja.


  Guber voda – Ljekovito blago Srebrenice | Furaj.ba

  Postoji 48 izvorišta, a njih 16 je naučno ispitano i postoje jaki dokazi o njihovim ljekovitim svojstvima Osim što je poznata po svojim prirodnim ljepotama, Bosna i Hercegovina je zemlja koja se može pohvaliti mnogobrojnim izvorima mineralnih i termalnih voda koje se već vjekovima koriste u svrhu liječenja.


  U Srebrenici postoji 48 izvorišta, a njih 16 je naučno ispitano i postoje jaki dokazi o njihovim ljekovitim svojstvima. Neki od njih su dobili i narodna imena Izvor Ljepotica, Voda za liječenje kožnih bolesti, Mali guber, Očna voda, te Crni (Veliki) guber koji se proslavio i na svjetskom tržištu.

  Do svih njih danas vodi uređena šetnica, osim do Bijelog Gubera za kojeg znaju samo neki Srebreničani. Voda nije za piće, kao ni sa ostalih izvora, a do njega vas mogu odvesti mještani.

  Ekipa koja stoji iza Facebook stranice “Srebrenica Photo” odlučila je da nam pokaže i ovaj srebrenički biser: