Ja u „Carstvu tigrova“ u Phuketu

Još jedna od zanimljivih stvari koja mi se desila radeći na luksuznom kruzeru je bila posjeta Phuketu i susret sa tigrovima. Phuket je jedan od najpoznatijih turističkih gradova na Tajlandu i ova turistička tura  nudi razgledanje starog centra grada, posjete spomeniku Velikog Bude, zatim različite sportske aktivnosti na vodi ili na kopnu, posjeta hramovima ili jahanje slonova, i najinteresantnije posjeta „Carstvu tigrova“.

Carsto tigrova (The Tiger Kingdom) je turistička atrakcija gdje imate jedinstvenu priliku doći u blizak kontakt sa indokineskim. Sve je počelo prije 30-ak godina kada je seljanin donio vlasniku malog tigrića čiju su mamu lovci ubili. On se brinuo za njega i poslije otvorio sigurnosni centar za tigrove koji su sve više dolazili. U početku su bili smješteni u kavezima kao u zoološkom vrtu dok jedan australijski turista nije poželio doći u bliži kontakt sa njima. Carstvo tigrova je zvanično pretvoreno u turističku atrakciju 2008.g. i do sada nisu imali nikakvih problema vezanih za sigurnost turista i trenera. Svi su tigrovi odgojeni i trenirani od prvog dana sa profesionalcima koji su ih naučili da se naviknu na blizak kontakt sa ljudima i da ih vide kao porodicu. Prosječna životna dob tigrova je 15 godina.

Za vašu sigurnost tokom boravka će se pobrinuti dobro istrenirano osoblje, ali prema tigrovima se morate odnositi sa poštovanjem i pridržavati se pravila. Tigrove možete dodirivati, slikati i igrati se sa njima, ali uz oprez. Svi su tigrovi smješteni u ograđene prostore gdje ulazite sa profesionalcima koji vam govore kako da se ponašate. Zabranjeno je trčanje ispred tigrova, stvaranje buke, dodirivanje šapa, kao i prilaženje tigru sprijeda. Mali tigrići vole da se igraju sa posjetiocima, dok su stariji ipak opasniji pa morate biti i oprezniji. Primijetit ćete da su tigrovi dosta mirni i lijeni, ali čuvari tvrde da nisu drogirani već su jednostavno lijeni i vole spavati do 18 sati dnevno.

Ne mogu reći da me nije bilo strah ući u kavez, ali sam ipak skupila dovoljno hrabrosti. To je osjećaj koji ne mogu opisati, mješavina straha i uzbuđenja, sreće što imam priliku nešto takvo uraditi, ali i osjećaja krivice što učestvujem u svemu tome. S jedne strane ti su tigrovi iskorišteni za profitabilne svrhe i njima je mjesto u divljini, a opet sa druge strane u divljini su lovci koji ih ubijaju za novac i vrlo ih je teško zaštititi. To je medalja sa dvije strane. Thai vlada ne ulaže novac u zaštitu ovih tigrova i možda je ovo jedini način da ih se zaštiti. Mišljenja su podijeljena.

 

Dijana Mirojević, Furaj.ba

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content