Ja u „Carstvu tigrova“ u Phuketu

  Ja u „Carstvu tigrova“ u Phuketu

  Još jedna od zanimljivih stvari koja mi se desila radeći na luksuznom kruzeru je bila posjeta Phuketu i susret sa tigrovima. Phuket je jedan od najpoznatijih turističkih gradova na Tajlandu i ova turistička tura  nudi razgledanje starog centra grada, posjete spomeniku Velikog Bude, zatim različite sportske aktivnosti na vodi ili na kopnu, posjeta hramovima ili jahanje slonova, i najinteresantnije posjeta „Carstvu tigrova“.

  Carsto tigrova (The Tiger Kingdom) je turistička atrakcija gdje imate jedinstvenu priliku doći u blizak kontakt sa indokineskim. Sve je počelo prije 30-ak godina kada je seljanin donio vlasniku malog tigrića čiju su mamu lovci ubili. On se brinuo za njega i poslije otvorio sigurnosni centar za tigrove koji su sve više dolazili. U početku su bili smješteni u kavezima kao u zoološkom vrtu dok jedan australijski turista nije poželio doći u bliži kontakt sa njima. Carstvo tigrova je zvanično pretvoreno u turističku atrakciju 2008.g. i do sada nisu imali nikakvih problema vezanih za sigurnost turista i trenera. Svi su tigrovi odgojeni i trenirani od prvog dana sa profesionalcima koji su ih naučili da se naviknu na blizak kontakt sa ljudima i da ih vide kao porodicu. Prosječna životna dob tigrova je 15 godina.

  Za vašu sigurnost tokom boravka će se pobrinuti dobro istrenirano osoblje, ali prema tigrovima se morate odnositi sa poštovanjem i pridržavati se pravila. Tigrove možete dodirivati, slikati i igrati se sa njima, ali uz oprez. Svi su tigrovi smješteni u ograđene prostore gdje ulazite sa profesionalcima koji vam govore kako da se ponašate. Zabranjeno je trčanje ispred tigrova, stvaranje buke, dodirivanje šapa, kao i prilaženje tigru sprijeda. Mali tigrići vole da se igraju sa posjetiocima, dok su stariji ipak opasniji pa morate biti i oprezniji. Primijetit ćete da su tigrovi dosta mirni i lijeni, ali čuvari tvrde da nisu drogirani već su jednostavno lijeni i vole spavati do 18 sati dnevno.

  Ne mogu reći da me nije bilo strah ući u kavez, ali sam ipak skupila dovoljno hrabrosti. To je osjećaj koji ne mogu opisati, mješavina straha i uzbuđenja, sreće što imam priliku nešto takvo uraditi, ali i osjećaja krivice što učestvujem u svemu tome. S jedne strane ti su tigrovi iskorišteni za profitabilne svrhe i njima je mjesto u divljini, a opet sa druge strane u divljini su lovci koji ih ubijaju za novac i vrlo ih je teško zaštititi. To je medalja sa dvije strane. Thai vlada ne ulaže novac u zaštitu ovih tigrova i možda je ovo jedini način da ih se zaštiti. Mišljenja su podijeljena.

   

  Dijana Mirojević, Furaj.ba