Donosimo recept za slaganu jabukovaču. Naravno, vi možete praviti i savijaču od domaćih ili kupljenih jufki.
2 jufke:
½ kg brašna
2 manja jajeta
1 kašika ulja
na vrh noža soli
mlake vode
Od sastojaka za jufku zakuhati 2 jufke i ostaviti ih da odmaraju na toplom mjestu.
Fil:
2kg jabuka
2dl šećera
malo cimeta
šolja sjeckanih oraha
Jabuke oguliti i izrendati, dodati im šećer i ostale sastojke. 100 grama maslaca istopiti. Razviti jufke tanke kao za baklavu i ostaviti da se sasvim malo prosuše. Jufke izrezati u obliku tepsije i složiti tako da svaku jufku koju stavimo u tepsiju poprskamo s malo rastopljenog maslaca. Nakon što smo složili prve dvije dodajemo dio fila, i tako nastavljamo redati jufke pa fil.
Složenu pitu izrezati na kocke ili kao baklavu, posuti ostatkom maslaca i peći na niskoj temperaturi 175 stepeni C dok se fino ne zarumeni.
Preljev ili Agada
1kg šećera
1l vode
Šećer i vodu staviti da se kuhaju pola sata, potom ispečenu pitu zaliti sa vrelom agadom.