Jabukovača

    Jabukovača

    Ovo je recept za slaganu jabukovaču. Naravno, vi možete praviti i savijaču  od domaćih ili kupljenih jufki.

    2 Jufke:

    ½ kg brašna

    2 manjih jaja

    1 kašika ulja

    na vrh noža soli

    mlake vode

    Od sastojaka za jufku zakuhati 2 jufke i ostaviti ih da odmaraju na toplom mjestu.

    Fil:

    2kg jabuka

    2dl šećera

    malo cimeta

    šolja sjeckanih oraha

    Jabuke oguliti i izrendati, dodati im šećer i ostale sastojke. 100 grama maslaca istopiti. Razviti jufke tanke kao za baklavu i ostaviti da se sasvim malo prosuše. Jufke izrezati u obliku tevsije i složiti tako da svaku jufku koju stavimo u tevsiju popršćemo sa malo rastopljenog maslaca. Nakon što smo složili prve dvije dodajemo dio fila, i tako nastavljamo redati jufke pa fil.

    Složenu pitu izrezati na kocke ili kao baklavu, posuti ostatkom maslaca i peći na niskoj temperaturi 175 stepeni C dok se fino ne zarumeni.

     

    Preljev ili Agada

    1kg šećera

    1l vode

    Šećer i vodu staviti da se kuhaju pola sata, potom ispečenu pitu zaliti sa vrelom agadom.