Jačanje imuniteta kao imperativ ove jeseni

S dolaskom hladnijih dana počinje sezona uobičajnih respiratornih viroza, a ove godine suočavamo se i s brojnim izazovima vezanim za epidemijsku situaciju s koronavirusom. Da bismo se uspješno izborili za ovim zdravstvenim opasnostima potrebno je raditi na jačanju imuniteta, stoga vam donosimo nekoliko preporuka kako pripremiti organizam za hladne dane.

Unos vitamina

Iskoristite bogatu jesenju trpezu i u organizam unesite dosta svježeg voća i povrća zbog sadržaja biljnih vlakana, vitamina, minerala i antioksidansa. Uravnotežena prehrana, redovna tjelesna aktivnost doprinijet će vašem imunitetu. Neizostavan je unos vitamina A, B, C, E, cinka, selena i bakra, koji će vam najviše pomoći u borbi protiv virusa, a najvažniji je D vitamin koji može pomoći u smanjenju rizika virusnih epidemija, te održati imunitet, snagu mišića i gustoću kostiju. Preporučuje se da se vitamin D uzima u vidu dodataka prehrani koji sadrže D3 u dozi od 20 mikrograma na više, posebno tokom zimskih mjeseci. Svakako, ne zaboravite ni na tradicionalne recepte koji nam pomažu poput pileće supe koja potječe lučenje sluzi i skraćuje vrijeme zadržavanja virusa na sluznici. Tu su još i topli čajevi uz dodatak meda i pekmeza. Ne zaboravimo i na bijeli luk kojem nema ravnog u borbi s bolestima, ili na ljute papričice.

Boravak na svježem zraku

Mnogi gradovi u Bosni i Hercegovini tokom hladnih dana suočavaju se sa problemima zagađenog zraka, što loše utječe na zdravlje i imunitet. Ne propustite iskoristiti lijepe dane za boravak na čistom zraku, najbolje planinskom jer on popravlja krvnu sliku. Sigurno ste čuli za aeroterapiju, odnosno liječenje zrakom! Svako bi se trebao izlagati čistom zraku barem 30 minuta dnevno, jer to potiče cirkulaciju krvi i čišćenje organizma, a šetnja nas čini zdravijim i sretnijim. Zato iskoristite odlazak na planinu kako biste podstakli metabolizam i poboljšali zdravlje i vitalnost.


Dendroterapija – Zagrli svoje drvo! | Furaj.ba

Nema ništa romantičnije ni ljepše nego šetnja kroz šumu, u šarenilu jeseni, kada opada lišće i vjetar šapuće. Oči se tada pune ljepotom, a duša spokojem. Možda ste pomislili, ali niste zaista znali… da, drveće može da liječi. Dendroterapija – terapija drvećem Još odvajkada u narodnoj medicini postoji pravac liječenja uz pomoć drveća koja se naziva dendroterapija.


Aromaterapija

I aromaterapija može biti vrlo korisna kada je u pitanju prevencija i liječenje virusa i infekcija. Eterična ulja limuna, čajevca, eukaliptusa i tamjana možete koristiti tako što ćete ih staviti u lampice kako bi mirisao prostor u kojem boravite, a što spriječava širenje virusnih infekcija. Možete ih koristiti i za grgljanje, inhaliranje, kupke, obloge za skidanje temperature ili kao obloge protiv kašlja. Nadamo se da će vam uživanje u zimskim radostima proteći bez ikakvih simptoma virusa!

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content