Jahorina

Udaljena je 28km od Sarajeva i posebno je popularna zimi jer ljubiteljima zimskih sportova na raspolaganju stoji dobro opremljena staza koju povezuju četiri žičare i četiri ski-lifta.

Planina Jahorina je izrazito bogata gustom crnogoričnom šumom, velikim brojem izvora, veoma povoljnom i prijatnom klimom tokom cijele godine, te visokim nivoom snijega.

Do Jahorine postoji nekoliko puteva, najbolji i najbliži je put Sarajevo-Pale-Jahorina 40 minuta vožnje. Drugi put je preko Trebevića i ne savjetujemo ovaj pravac jer je pun rupa a i duže se putuje. Treći put je novi put iz Istočnog Sarajeva, otvoren je nedavno, pun je krivina i uključuje se pred kraj trase na put koji vodi preko Trebevića, možda je najbolje rješenje za one koji kreću iz Istočnog Sarajeva.

Turistička ponuda je prilično bogata pa ćete imati priliku za odmor u nekom od kafića u etno stilu, restorana sa domaćom kuhinjom od kojih se izdvajaju Koliba, Ognjište i Rajska vrata. Što se boravka tiče na Jahorini nećete imati problem sa izborom jer u ponudi su svi vidovi smještaja (vikendice, apartmani, hoteli) i većina njih se uglavnom nalazi blizu skijaških staza.

Planina je i ljeti veoma posjećena, uglavnom su to organizovane grupe i pripreme sportista,  jer je ponuda dobro osmišljena pa na raspolaganju vam stoje porodični, relax, romantični, antistress i extreme vikend. Od mjesta koje ne treba zaobići je svakako hotel Termag, najbolji i najluksuzniji hotel na Jahorini sa već pomenutim restoranom Koliba. Prednost su ljetne temperature koje su  idealne dok su u gradu vrućine, a ljudi dolaze ljeti i zbog šumskog voća posebno borovnica, čajeva i gljiva, ili zbog raznih dešavanja, primjerice organizacije – Internacional DJ fest-a

Snijeg se na ovoj planini zadržava oko 175 dana u godini (od novembra do aprila, a ponekad ga ima i u maju), sa  prosječnom visinom od skoro 100 cm. Najniže temperature su u januaru sa prosječnom dnevnom od  -9,9°C. Magle su rijetke i javljaju se s proljeća i jeseni. Nema jakog vjetra sa sjevera, a na vrhovima Jahorine duvaju vjetrovi južnih smjerova.

ČITAJ VIŠE

Prijavite se na naš newsletter

Klikom na "pošalji" pristajete da Vam šaljemo naš newsletter

povezani tekstovi

Skip to content